Irene Hin: ‘Ik kreeg honderden dm’s van mensen die hun verhaal deelden’

Van liedjes schrijven na school tot miljoenen streams én optreden in Ziggo Dome.

Van liedjes schrijven na school tot miljoenen streams én optreden in Ziggo Dome – en toen was haar debuutalbum Achtbaan nog niet eens uit. Inmiddels staat-ie op repeat, dus hoog tijd om Irene Hin beter te leren kennen.

Irene wilde al zo lang als ze zich kan herinneren muziek maken. Ze groeide op in een muzikaal gezin – “Mijn vader had muziek in zijn DNA” – en muziek maken was een groot onderdeel van hun samenzijn. “Mijn broer speelde gitaar, mijn zus drumde een beetje en ik zong. Mijn vader stimuleerde ons het podium op te gaan. Dan stuurde hij mails uit of er ruimte was voor ons om op te treden.” Het begin van haar droom om zangeres te worden en liedjes te schrijven. “Als andere kinderen na school met elkaar zaten te MSN’en, schreef ik verhaaltjes.”

Dagboek

Die verhalen vonden hun weg naar Achtbaan, haar debuutalbum dat vorige maand uitkwam. “Het album voelt als een soort dagboek. Toen ik aan Achtbaan schreef, was ik erg zoekende naar wie ik ben. Wie wil ik zijn, met wie wil ik omgaan, wat is de relatie met mijn ouders?” Zo vertelt ze in haar liedje Blijf Nog Even over de band met haar vader, die in 2019 overleed aan de ziekte van Alzheimer. “Blijf Nog Even zou in eerste instantie een vrolijk popliedje worden over een relatie die op z’n einde liep, maar de woorden deden mij zo aan mijn vader denken”, legt ze uit. “Het beschreef zijn situatie met Alzheimer precies; dat je wilt dat iemand nog even blijft, maar alweer ergens anders is.”

Identificeren

Het liedje werd miljoenen keren gestreamd, leidde tot een optreden bij het Herinneringen Top 50 Concert in Ziggo Dome én bleek een grote steun voor mensen in een soortgelijke situatie. “Ik had nooit kunnen bedenken dat ik zoveel reacties zou krijgen”, vertelt ze. “Ik kreeg honderden dm’s van mensen die hun verhaal met Alzheimer met mij deelden. Soms ook zwaar, want ik wilde zoveel mogelijk inhoudelijk reageren. Daardoor moest ik ook elke keer weer graven naar mijn eigen gevoelens. Maar ik ben super dankbaar dat mensen zich zo identificeren met het nummer. Het is het grootste compliment dat je kan krijgen, en een megamotivatie om door te gaan met muziek.”

Kwetsbaarheid

“Ik wil de kracht van kwetsbaarheid laten zien”, vertelt ze. Haar grote droom is om haar liedjes live te zingen tijdens een uitverkochte Nederlandse tour. “Tijdens dat optreden in de Ziggo Dome dacht ik: dit wil ik voor de rest van mijn leven blijven doen. Mijn liedjes live zingen en dat mensen kunnen meezingen.” Maar bovenal hoopt ze mensen te raken met haar muziek. “Ik hoop gewoon dat ik mensen kan verrassen en inspireren. Dat er mensen zijn die zich- zelf kunnen vinden in mijn teksten, mijn muziek mooi vinden en er graag naar willen luisteren.”

Tekst: Ivana Batstra | Beeld: Isabelle Bucx

Laatste nieuws