Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Nieuw seizoen van The Crown: wat zijn feiten en wat is fictie?

Is Dodi écht op één knie gegaan voor Diana?

Vorige week was het ein-de-lijk zover en verscheen het zesde en laatste seizoen van The Crown op Netflix. De serie draait natuurlijk om bestaande personen en hun verhalen. Maarre, niet alles wat er in The Crown gebeurt is helemaal de waarheid. Tijd om de eerste vier afleveringen eens onder de loep te nemen: wat zijn feiten en wat is fictie?

William de wombat

Een heel klein detail – maar in de serie zien we dat Diana haar zoon William (Rufus Kampa) een bijzondere koosnaam geeft: wombat! Het ligt misschien niet zo voor de hand als bijnaam en je zou dus kunnen denken dat dit een verzinsel is van de schrijvers.

Charles, Diana en William in Australië, 1983. (Beeld: NL Beeld)

Toch blijkt dat dit kleine detail inderdaad klopt! In gesprek met NBC in 2007 onthulde hij dat z'n moeder hem inderdaad graag 'wombat' noemde. "Toen ik naar Australië ging met m'n ouders – dat is waar wombats wonen – toen werd ik steeds zo genoemd. Niet omdat ik lijk op een wombat – of misschien wel? Ik kan nu niet meer van die nickname af komen. Dat is begonnen toen ik twee was", verklapte hij toen.

Oordeel: feit!

Hoe zat het tussen Dodi Fayed en zijn ex?

Als we The Crown mogen geloven, dan was Dodi Fayed (Khalid Abdalla) allang zijn hart verloren aan een dame voordat hij Diana (Elizabeth Debicki) ontmoette. Model Kelly Fisher (in de serie gespeeld door Erin Richards) zou naar eigen zeggen zelfs verloofd zijn met de Harrods-erfgenaam!

In de serie zien we hoe Dodi onder subtiele druk van zijn vader steeds meer z'n pijlen richt op Diana, en hoopt het hart van de prinses te kunnen veroveren. En Kelly? Die blijft berooid achter. Lang zit de Amerikaanse schone echter niet bij de pakken neer, want zij besluit haar ex aan te klagen.

Beeld: Netflix - The Crown

Een korte duik in de archieven leert dat het exacte verhaal nooit van beide kanten bevestigd is – maar Kelly Fisher heeft altijd volgehouden dat zij inderdaad verloofd was met Dodi Fayed. Hij zou haar gemaand hebben om haar modellencarrière op een laag pitje te zetten en samen met hem naar Parijs te verhuizen. Volgens Fisher ontdekte zij de relatie tussen Dodi en Diana op hetzelfde moment als de rest van de wereld: toen de Sunday Mirror paparazzi-foto's van het paar publiceerde. Pijnlijk....

Oordeel: feit!

Heeft Dodi Diana een aanzoek gedaan?

In The Crown zien we hoe Dodi Fayed slechts uren voor hun ongeluk een aanzoek doet aan Diana. Met Julio Iglesias op de achtergrond, en een ring aangeschaft in Monte Carlo, gaat Dodi op één knie. Overigens krijgt hij niet de kans om daadwerkelijk dé vraag te stellen, voor de prinses ingrijpt – maar z'n intenties zijn duidelijk.

Wederom geldt dat de precieze waarheid hier niet helemaal duidelijk is. Zo klopt het inderdaad dat de Dis Moi Oui-ring na afloop in de Parijse hotelkamer van het stel werd aangetroffen. Maar bíjna alle insiders zijn het erover eens: er was géén sprake van een verloving tussen Diana en Dodi.

Bíjna alle insiders, want: Dodi's vader heeft in de jaren na de dood van zijn zoon starrig volgehouden dat de twee verloofd zouden zijn. Mohamed Al Fayed claimde overigens ook dat Diana zwanger zou zijn van zijn kleinkind – wat altijd is tegengesproken door medische en forensische experts. Zijn claims over een verloving zouden volgens ingewijden dan ook niet meer zijn dan een wilde fantasie. De voormalig butler van Diana, Paul Burrell, schreef in zijn memoires: "Hij moet accepteren dat de prinses en Dodi niet meer hadden dan een zomerliefde. De wereld moet niet langer geloven dat Diana en Dodi zouden trouwen, want dat is simpelweg niet waar."

Oordeel: fictie!

Bron: Beau Monde, Hello! Magazine, Town & Country Magazine | Beeld: The Crown (Daniel Escale/Netflix)