Aha: dit is waarom we onze lange lokken soms kort willen knippen

Er zijn blijkbaar twee veelvoorkomende redenen.

Mensen met lang haar zijn vaak enorm blij met hun lange lokken, and we get that! Toch hebben we allemaal weleens de neiging om tóch voor een korte coupe te gaan. En dan hebben we het echt niet meteen over een gemillimeterde hairdo, want van heel lang haar naar schouderlengte is ook al een hele verandering. Nu kan het natuurlijk zijn dat je toe bent aan iets anders, maar er kan blijkbaar ook een psychologische reden zijn waarom je je lange haren ‘ineens’ kort wilt knippen.

Er vond een heftige gebeurtenis plaats

De gedachte om al je haar af te (laten) knippen, komt meestal niet zomaar ineens in je op. Er blijken namelijk twee veelvoorkomende redenen voor te zijn waardoor je je uiterlijk ineens drastisch wilt veranderen. De eerste is dat je onlangs iets heftigs hebt meegemaakt. Je kunt dan het gevoel hebben dat je ready bent voor een frisse start.

Ook kan het zijn dat je je huidige kapsel aan die vervelende tijd in je leven koppelt en daarvan af wilt. Je coupe doet je misschien steeds denken aan die nare periode. Je haar kun je makkelijk aanpakken en groeit terug, dus is de keuze snel gemaakt.

Je relatie wordt verbroken

De andere reden voor het plotseling (laten) afknippen van je haar, is een break-up. Het fenomeen staat ook wel bekend als de break-up hair cut. Vele celebrities zijn hier het voorbeeld van. Ana de Armas zette de schaar in haar lokken toen ze in 2021 brak met Ben AffleckDemi Lovato ging van lange lokken naar een pixie cut na de messy break-up met Max Ehrich, en Ariana Grande ruilde haar lange paardenstaart in voor een korte coupe toen zij en Pete Davidson in 2018 uit elkaar gingen. Dus ja, de break-up hair cut is real.

Met name als jijzelf niet degene bent die de relatie wilde verbreken, is de kans groot dat je ineens iets anders wilt met je uiterlijk. Je wilt opnieuw beginnen, omdat je je oude vertrouwde leven ineens achter je moet laten. Een nieuw kapsel geeft je dan het gevoel van een frisse start. Net als bij de reden hierboven draait het eigenlijk allemaal om (het terugnemen van) de controle. Je neemt een beslissing voor jezelf, jij hebt de touwtjes in handen. New hairstyle, new you!

Bron: Marie Claire, Dingen voor Vrouwen | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws