Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Aan de slag met het ontwerpen van een nieuwe keuken  

Past het ontwerp van je keuken niet langer bij je persoonlijke smaak, of vallen steeds meer keukenapparaten uit? Tijd om aan de slag te gaan met het ontwerpen van een nieuwe keuken. Bij het ontwerpen van keukens zijn er tal van factoren om rekening mee te houden. Van welke apparaten voorzie je de nieuwe keuken? Welke materialen laat je terugkomen in het ontwerp ervan? Kies je voor een verlaagd plafond om led spotjes in de keuken te kunnen verwerken? Ga je voor een afzuigkap aan de muur, of laat je deze integreren in de inductiekookplaat? In dit artikel helpen we je op weg bij het ontwerpen van je nieuwe keuken.   

Het kan helpen alvast eens naar een keuken van Mandemakers Keukens te kijken; deze mooie collectie geeft een beeld van alle verschillende opties die je tegenwoordig hebt. Zoek online ook eens naar blogs over wonen en koken. Vaak vind je in deze blogs foto’s van de keukens in andermans woning; een slimme manier om inspiratie op te doen voor jouw ontwerp! 

Zorg dat je een overzicht hebt van je persoonlijke wensen 

Een nieuwe keuken kopen is bepaald niet eenvoudig. Het aanbod aan mogelijkheden is dermate groot, dat het essentieel is om je persoonlijke wensen nog voor het eerste bezoek aan de keukenzaak helder te hebben. Inventariseer voor jezelf hoe je de keuken straks verwacht te gebruiken. Is het voor jou uitsluitend een plek om het diner of de lunch te bereiden? Wil je hier straks bij kunnen praten met gasten of bijvoorbeeld je partner? Dat laatste is steeds populairder; de keuken wordt een sociale plek in huis. Je voorziet in deze behoefte door de keuken bijvoorbeeld uit te voeren met een kleine bar. Een L-vormige keuken leent zich hier goed voor, evenals een keuken met kookeiland.  

 

Bepaal welke apparatuur je nodig verwacht te hebben  

Verschillende apparaten zijn onmisbaar in de keuken. Er zijn echter ook tal van apparaten die niet direct noodzakelijk, maar wel handig kunnen zijn. Denk aan een stoomoven in plaats van een losse oven, of denk aan een combi-oven in plaats van twee losse apparaten: een oven en magnetron. Ook een kokendwaterkraan is geen must, maar biedt je wel verschillende voordelen. Denk aan de ruimte die het je helpt te besparen op het aanrechtblad. Een waterkoker is daarbij vaak geen sieraad! Ook het overwegen waard: een wijnkoelkast. Het geeft de keuken een hele chique uitstraling.  

 

Verschil tussen planken en lades

Iets waar je wellicht niet direct over nadenkt: het verschil tussen lades en planken in een keuken. Planken lenen zich goed voor een kast in de hoek, waar je vervolgens apparaten plaatst die je zelden gebruikt. Voor je kruiden, de voorraad aan rijst en pasta en bijvoorbeeld voor het broodbeleg is een lade makkelijker. Zo hoef je de spullen aan de voorkant van de plank niet weg te halen, om bij de spullen achter in een kast te kunnen komen.  

 

Verlichting onder het werkblad  

Een ander aspect: de keuze voor verlichting onder het werkblad, ook wel greeplijstverlichting genoemd. Ze voegen niet alleen een luxe touch toe aan het ontwerp, maar zijn ook praktisch. Denk aan de late avond, waarop je niet de felle lampen in de keuken aan wilt zetten om een late night snack uit je kast te kunnen pakken. Door de kasten te voorzien van een greeplijstverlichting is dat niet nodig! In plaats van het integreren van verlichting onder het werkblad, zou je ook kunnen kiezen voor het verlagen van het plafond. Voorzie het plafond vervolgens van meerdere slimme led spots die je kunt dimmen.  

 

Tip: in dit artikel vind je nog meer inspiratie en tips voor het ontwerpen van een stoere, eigentijdse keuken.