Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Mascha: 'Elke keer wanneer er iets ergs in de wereld gebeurt, stroomt mijn dm vol'

'Het gaat niet om jou, maar om het probleem dat opgelost moet worden'

Mascha Feoktistova (37) is influencer en ondernemer. Ze vlogt samen met haar man Gregor op de YouTube-kanalen Beautygloss en Vloggloss en ze schreef drie boeken. In juli 2020 werd ze moeder van dochter Mila.

Stem gebruiken

"Elke keer wanneer er iets ergs in de wereld gebeurt, stroomt mijn dm vol: waarom post jij hier niks over? Ik weet dat vriendinnen en vrienden die ook veel volgers hebben dit ook meemaken. Mensen verwachten dat je er aandacht aan besteedt en als je dat niet doet, krijg je daar verwijten over. Ik heb een tijdlang gedacht: ik praat helemaal nooit meer over politieke zaken en ik negeer al die berichten, want dan kan ik er ook geen gezeur over krijgen. Maar daar ben ik op teruggekomen, want ik kan mijn stem ook gebruiken. Ik heb nu eenmaal veel volgers, ik heb geen baas boven me waar ik rekening mee moet houden en ik heb ook geen censuur, dus misschien kan ik helpen om een stukje informatie te geven."

TikTok-filmpje

"Een belangrijk onderwerp dat momenteel de kranten- pagina’s vult, is het Israëlisch-Palestijnse conflict. Ook daarover kreeg ik meteen berichten waarom ik er niets over zei. Ik vond het lastig, want wist ik er eigenlijk wel genoeg vanaf om iets te kunnen posten? Als je het verkeerde op je Stories gooit, kun je zoveel mensen beledigen, dat wilde ik voorkomen. Je krijgt zo snel te horen: ‘Je bent niet goed geïnformeerd.’"

"Dus heb ik het bewust een tijdje laten bezinken en ben ik er heel veel over gaan lezen. Uiteindelijk stuitte ik op een TikTok-filmpje wat ik zelf heel interessant vond. Een meisje legde het conflict op een simpele manier uit, waardoor ik het heel goed begreep. Ze vertelde ook dat je niet naar het nu kunt kijken zonder wat 75 jaar geleden is gebeurd mee te laten spelen. Dat was voor het eerst dat ik dacht: dit wil ik delen, ik leer hier iets van en hopelijk kan een ander er ook iets van opsteken."

Bepaalde verantwoordelijkheid

"Ik heb uitgelegd dat ik het zelf ook niet precies weet. Maar het is wel goed om jezelf te onderwijzen en niet zomaar klakkeloos een post online te gooien, zoals ‘I support...’, wat de Kardashians deden. Als je veel volgers hebt, heb je ook een bepaalde verantwoordelijkheid. Je wordt betaald om producten te promoten en je kunt niet zomaar denken: ik roep maar wat, het doet er niet toe wat ik post. Dat kan heel gevaarlijk zijn, omdat veel mensen aannemen wat je zegt. En natuurlijk krijg ik alsnog reacties op mijn post van mensen die zeggen: ‘Dit klopt voor geen meter’. Ik denk dat je dat altijd houdt, want deze kwestie is zo complex dat er heel veel meningen zijn. In the end draait het ook helemaal niet om wat jij als influencer zegt. Het gaat niet om jou, maar om het probleem dat opgelost moet worden. En als jij je grote bereik kan gebruiken om een stukje bewustzijn te creëren, dan is dat toch alleen maar hartstikke fijn?"

Beeld: Nine IJff