Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

7 dingen die je nooit in de airfyer moet bereiden

Good to know!

De airfryer is een ontzettend handig apparaat, wat tegenwoordig in menig keuken te vinden is. Naast patat en snacks kun je er namelijk nog veel meer mee bakken. Van een gepocheerd eitje tot pizza: het kan allemaal in de airfyer worden gemaakt. Maar niet álles kun je in het apparaat bereiden, zoals deze zeven dingen.

1. Gefrituurd eten

En dan bedoelen we gefrituurd eten met een ‘nat’ beslag. Kroketten, frikandellen en kaassoufflés kunnen natuurlijk wel gewoon in de airfryer. Helaas werkt nat beslag (denk aan tempura) niet in het apparaat. Nat of vochtig beslag heeft de reactie van gloeiendhete olie nodig om lekker knapperig te worden. Dat effect kan een airfryer helaas niet nabootsen, waardoor het beslag van je kip of vis afdruipt. Niet helemaal wat je voor ogen hebt waarschijnlijk, dus dit kun je beter overslaan.

2. Broccoli

Je kunt prima groenten roosteren in de airfryer, maar niet alle soorten komen er even lekker uit. Broccoli is een voorbeeld daarvan, dit wordt namelijk erg droog in de friteuse. Broccoli bevat van nature erg weinig vocht, waardoor het snel uitdroogt. Wil je het toch proberen (of bij andere groenten)? Giet dan één of twee eetlepels water in de airfryer. Dan blijft de groente sappig en wordt het tegelijkertijd knapperig. Precies hoe we het graag hebben!

3. Hele kip

Een kipcorn, kipnuggets of kipkluifjes kun je prima in de airfryer klaarmaken. Een hele kip is echter een ander verhaal. Die kun je toch echt veel beter braden in de oven. Het mandje is te klein voor zo’n grote kip, waardoor de hete lucht niet goed kan circuleren. Het resultaat: de kip is aan de onderkant ontzettend droog en aan de bovenkant slechts voor de helft gaar.

4. Kaas

Vooral zachte kazen zijn niet geschikt voor de airfryer. Eigenlijk vrij logisch, want deze gaan natuurlijk smelten. En gesmolten kaas dat aangekoekt in het mandje en tussen de verwarmingselementen zit… Dat is voor ons genoeg reden om kaas buiten het apparaat te houden.

5. Rijst

Je kunt een hoop dingen bereiden in de airfryer, maar rijst is daar niet één van. Om rijst goed gaar te krijgen, moet je het in water koken. Dit keukenapparaat gaart eten door middel van droge hete lucht. En dat zijn niet de omstandigheden waarin rijst of pasta perfect gaar of al dente wordt.

6. Spinazie

De temperatuur is vaak te hoog voor spinazie, waardoor de blaadjes helemaal uitdrogen. Nee, een fijne bladgroente kun je beter op een andere manier klaarmaken. Tenzij je spinaziechips wilt, natuurlijk!

7. Popcorn

Voor spinazie is de temperatuur te hoog, maar voor popcorn is deze dan weer te laag. Een maiskorrel popt pas bij temperaturen rond de 400 graden, en daar komt een airfryer niet aan. Popcorn kun je dus beter in de magnetron klaarmaken, of gewoon in een pan (maar dan wel met een deksel erop natuurlijk).

Bron: Kookfans, Favorflav | Beeld: Adobe Stock