Dit is het verschil tussen een eau de cologne, eau de toilette en eau de parfum

Zo zit het dus!

We zijn dol op geuren. Het nieuwe parfum van Guerlain staat hoog op onze wishlist en van Chanels eau de toilette Chance krijgen we ook nooit genoeg. Er zijn ontzettend veel verschillende geuren: eau de cologne, eau de toilette, eau de parfum en parfum, maar wat is eigenlijk het verschil?

Bestanddelen

Er zitten best wat verschillen tussen bovengenoemde geuren, but first things first. Een geur bestaat uit verschillende bestanddelen, waaronder geurbestanddelen, alcohol, water, kleurmiddel en fixatiemiddelen. Hoe meer geurbestanddelen een geur bevat, hoe intenser de geur ruikt. De geurbestanddelen, die ‘verpakt’ worden in de alcohol, zijn namelijk de bestanddelen die blijven hangen op de huid. Als er meer van deze bestanddelen in een geur zitten, kun je er langer van genieten.

Alcohol

Dat de bestanddelen als het ware ‘verpakt’ worden in alcohol heeft ook als gevolg dat je, als de geur net hebt opgespoten, eigenlijk alleen maar alcohol ruikt. De echte geur van het parfum komt pas iets later tevoorschijn. Ben je dus luchtjes aan het uitproberen, wacht dan altijd even totdat de alcohol verdampt is voordat je een beslissing maakt.

Verschillen

Enfin, wat zijn dan nu precies de verschillen tussen een eau de cologne, eau de toilette, eau de parfum en parfum? Komt-ie:

  • Eau de cologne heeft 2-5% geurbestanddelen en blijft zo’n twee uur hangen.
  • Eau de toilette heeft 5-10% geurbestanddelen en blijft zo’n vier uur hangen. ‘Voelt’ een stuk minder zwaar en ruikt frisser.
  • Eau de parfum heeft 10-15% geurbestanddelen en blijft zo’n zes uur hangen.
  • Parfum 20-40% geurbestanddelen en blijft meer dan acht uur hangen.

Wie fan is van intense geuren, kan dus het beste voor een echt parfum kiezen.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws