Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Dieuwertje heeft een kutziekte: 'Ik had er een slecht gevoel over'

'Vrijen kan gelukkig nog steeds'

Geen enkele vagina is hetzelfde. Net als de klachten die je down under kunt hebben. In Grazia delen drie vrouwen welke zeldzame vaginale aandoening ze hebben, om het taboe daarover te doorbreken. Dieuwertje (39) had schaamlipkanker en werd hier drie keer aan geopereerd. Er is een stuk van haar schaamlip verwijderd en heeft nu een litteken van veertien centimeter.

Lichen Sclerosus

"Het begon in de zomer van 2020. Tijdens het kamperen met mijn gezin zag ik ineens een donker vlekje op mijn schaamlip. Ook had ik last van jeuk en een branderig gevoel. Omdat mijn klachten enigszins te doen waren, dacht ik er verder niet zoveel over na. Maar toen ik thuis nog steeds last had van jeuk en dat branderige gevoel, ging ik naar de huisarts. Zij gaf na onderzoek aan dat ik Lichen Sclerosus had. Dit was niet te genezen, maar een hormoonzalf kon eventueel verlichting geven. Na een week smeren, merkte ik alleen nog geen verschil. Natuurlijk had ik al ook gegoogeld op Lichen Sclerosus. Zo kwam ik erachter dat deze aandoening zich kan ontwikkelen tot schaamlipkanker. Ik had er een slecht gevoel over. Na een tweede afspraak bij de huisarts werd ik doorverwezen naar de gynaecoloog."

Met spoed naar het ziekenhuis

"Zij wilde opnieuw een andere zalf voorschrijven, maar dat zag ik niet zitten. Ik wilde verder onderzocht worden. Uiteindelijk kon ik haar overtuigen een biopt (een stukje weefsel, red.) af te nemen, van het plekje op mijn schaamlip. Tien dagen later belde de arts mij. Ik moest met spoed naar het ziekenhuis komen. En het liefst met iemand samen. Tja, toen wist het natuurlijk al."

Helemaal mis

"Samen met mijn man kwam ik aan bij de gynaecoloog. Zij vertelde over de slechte cellen die in het biopt waren gevonden, maar ik luisterde maar voor de helft. Het enige wat ik wilde weten, was: en nu? Wat betekende dit? Het plan was om het kwaadaardige plekje, minder dan een millimeter groot, door een gespecialiseerde arts in een ander ziekenhuis weg te laten halen. Ik hoopte dat alle kanker daarna weg zou zijn, maar een kleine week na de ingreep hoorde ik dat de doorsnede van het weggehaalde plekje groter was dan gedacht. Ik moest nog een keer geopereerd worden om uitzaaiingen uit te sluiten. Helaas bleek tijdens die operatie dat ik die al had. Daarom werd ik snel daarna voor een derde keer geopereerd om alle lymfeklieren bij mijn rechterlies te verwijderen. En dat allemaal in twee maanden tijd."

Niet meer hetzelfde

"Het was een heel zware periode. De kans dat schaamlipkanker uitzwaait, is maar vijf procent. Het was dus echt domme pech dat ik het had. En al helemaal dat ik meerdere keren geopereerd moest worden. Iets wat ik trouwens moeilijk kon accepteren. Met twee kleine kinderen en een eigen bedrijf had ik amper tijd om ziek te zijn, dus ik wilde er niet aan beginnen, maar het was niet anders. Gelukkig werd ik in februari 2021 schoon verklaard. De kans dat de kanker terugkomt, is heel klein. En de gynaecoloog is ervan overtuigd dat dit het was. Voor de zekerheid kreeg ik het afgelopen jaar wel om elke drie maanden een controle, maar tot nu toe is alles stabiel gebleven. Dat er een stuk van mijn schaamlip af is gehaald en dat ik een groot litteken van veertien centimeter bij mijn lies heb, neem ik voor lief. Net als de lymfoedeem in mijn rechteronderbeen en -lies. Ik zie het als een ‘souvenir’ van de operaties en schaam me er niet voor. In de zomer lig ik dus gewoon in badpak op het strand."

"Voor mijn man hoef ik me ook niet te schamen, hij vindt me nog altijd even mooi. Toch ben ik me er wel van bewust dat er veel beschadigd is beneden. Vrijen kan gelukkig nog steeds en doet geen pijn, zolang ik maar goed blijf smeren. En ja, dat smeren is echt heel belangrijk. Zeker nadat ik ongesteld ben geweest, dan is de boel beneden gortdroog. Ik heb twee soorten zalf. De vette zalf smeer ik ’s avonds, en als ik last van pijnlijke plekken krijg smeer ik ook met hormoonzalf. Verder draag ik alleen katoen ondergoed, omdat dit beter ademt en ander ondergoed gaat schuren waardoor de boel open kan raken. Oké, mijn lichaam is niet meer zoals het was, maar ik ben blij dat ik er nog ben. Zonder de operaties had ik de schaamlipkanker waarschijnlijk niet overleefd."

Meer informatie over schaamlipkanker? Kijk op www.olijf.nl.

Beeld: Martijn Senders @ studiomartijnsenders 

</p