Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Halle Bailey: 'Iedereen verdient het om zichzelf in een prins of prinses terug te zien'

'Het is zo'n bijzonder ervaring'

The Little Mermaid - UK Premiere

Kleine zeemeermin, grote impact. Megatalent Halle Bailey speelt haar eerste filmrol ooit in Disney's live-action remake van The Little Mermaid, die nu in de bios draait. Grazia sprak Halle over dit iconische avontuur.

Droomrol

Ariël spellen in The Little Mermaid is voor veel actrices een droomrol. Ook voor Halle. Ze was dan ook door het dolle toen ze de rol van Ariël in de wacht sleepte. "“In eerste instantie was ik zó blij, maar al snel daalde het nieuws in: oh my gosh, ik móet een geweldige prestatie neerzetten. Ik móet op mijn allerbest zijn. De druk was in het begin overweldigend", deelt Halle met Grazia.

"Het verhaal is zo beroemd, zit in het hart van elk kind. Ik heb geprobeerd Ariël eigen te maken, zonder de elementen waarom we zo gek op haar zijn – haar passie, koppigheid en drive om haar dromen na te jagen – te verliezen. De fysieke voorbereiding bestond uit verschillende onderdelen: ik heb veel stunttraining gedaan, evenals de mermaid school. Hier werkte ik met de beste synchroonzwemmers, die mij leerden net zo gracieus te zwemmen als Ariël. We werkten ook veel aan kabels. Zwemmen in de lucht en die bewegingen nabootsen enzo. Het was zo’n bijzondere ervaring!”

Diversiteit

The Little Mermaid is gemaakt met een diverse cast. Iets wat voor Halle heel belangrijk is. “Mensen van kleur verdienen het om zichzelf in rollen als deze te zien. Ik ben zo trots om een zwarte vrouw te zijn en om mijn community te mogen vertegenwoordigen. Zoveel prachtige kindjes van kleur gaan eindelijk een zeemeermin zien die op hen lijkt. Dit is nooit eerder het geval geweest, en het kleine meisje in mij is zo ontroerd dat ik onderdeel van dit stukje geschiedenis mag zijn."

"Ik weet nog heel goed dat Prinses Tiana uitkwam en hoeveel impact dit op mij had. Ik was toen al een jaar of dertien en dus al wat ouder, maar het veranderde mijn leven en hoe ik naar mezelf keek. Het gaf mij zoveel zelfvertrouwen. Iedereen verdient het om zichzelf in een prins of prinses terug te zien."

Kritiek

Er was behoorlijk wat kritiek op het feit dat Disney voor een zwarte Ariël koos. Hoe ging Halle om met die kritiek?

“Ik ben gewoon zo dankbaar dat ik onderdeel mag zijn van deze film. En zoals ik net zei, diversiteit is gewoon echt heel belangrijk. Het feit dat die diversiteit er nu is, vind ik prachtig en dat is waar ik mij op focus. Ik heb daarom ook weinig last gehad van alle kritiek. Ik focuste mij op het positieve en alle liefde die ik ontving. Alle filmpjes van kinderen die riepen: ‘Wow, she looks like me!’ Dit benadrukte dat ik dit met een reden doe en dat dit ook veel groter is dan ik.”

Benieuwd naar het hele interview met Halle Bailey? Je leest 't in de nieuwste Grazia. Nu in de winkel!

Tekst: Ivana Batstra | Beeld: NL Beeld / Piqtured