Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Aiiii: zo kun je zien dat iemand tegen je liegt

Watch out!

Hoewel we ons allemaal wel eens hebben betrapt op een leugentje om bestwil, is liegen natuurlijk niet iets om trots op te zijn. En al helemaal niet als je een grote leugen vertelt, toch? Uit onderzoek is echter gebleken dat veel van ons elke dag wel een klein leugentje vertellen. Oei! Maar als iemand écht liegt in ons gezicht, is dat natuurlijk een ander verhaal. Daarom vertellen wij je precies hoe jij kunt zien dat iemand tegen je liegt.

Vermijden van oogcontact

Iemand die de waarheid verdraaid, zal proberen om jou zo min mogelijk in de ogen aan te kijken. De reden hiervoor is heel simpel: we kennen allemaal de uitspraak 'Eén blik zegt meer dan duizend woorden' – en dat geldt ook wanneer je aan het liegen bent. Als je iemand in de ogen aankijkt terwijl je liegt, heb je bewust of onbewust het gevoel dat je sneller betrapt kunt worden. Het is dus een duidelijke red flag wanneer iemand de hele tijd wegkijkt en de omgeving rondom jou ineens héél interessant lijkt te vinden.

Puntje van de neus aanraken

Hoewel de aanname dat je neus groeit wanneer je liegt natuurlijk onjuist is, zien wetenschappers toch enige overeenkomst met het verhaal van Pinokkio. Wanneer iemand liegt, verandert namelijk de doorbloeiding in je lichaam. Hierdoor heeft de leugenaar de neiging om aan het puntje van zijn/haar neus te zitten.

Ongemakkelijk

Natuurlijk, je kunt je ook ongemakkelijk voelen wanneer je de waarheid spreekt. Maar wanneer iemand liegt, is de kans groter dat hij/zij zich ongemakkelijk gaat gedragen. Je ziet dat bijvoorbeeld als je gesprekspartner continu ergens aan friemelt, of juist een enorme stijve houding aanneemt. Als het opvalt dat je gesprekspartner extreem awkward reageert als je hem ergens mee confronteert, houd er dan dus rekening mee dat iemand kan liegen. We geven natuurlijk geen garantie, maar het is wel iets om op te letten wanneer je je afvraagt of iemand de waarheid spreekt.

Bron: Marie Claire, Fem Fem | Beeld: Ginny & Georgia