Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Mascha Feoktistova over vraag naar tweede kindje: ‘Niet zo relaxed’

'Zelf krijg ik ’m steeds vaker nu onze dochter tweeënhalf is'

Mascha Feoktistova (36) is influencer en ondernemer. Ze vlogt samen met haar man Gregor op de YouTube-kanalen Beautygloss en Vloggloss en ze schreef drie boeken. In juli 2020 werd ze moeder van dochter Mila.

Tweede kind

"Al sinds onze dochter Mila twee weken oud was, krijg ik de vraag: wanneer komt de tweede? Mensen gaan ervan uit dat je sowieso een tweede kind wilt, en dat je daar maar snel aan moet beginnen, omdat je dan ook weer lekker snel van die luiers af bent. Maar niet iedereen wil een tweede, heeft de behoefte om het zo snel te doen en soms lukt het überhaupt niet eens. Ik denk dat het goed is om het hier eens over te hebben, want voor veel vrouwen is het een lastige vraag om te krijgen. Ik heb best veel vriendinnen die zeggen: “Ik houd het toch liever bij één.” En dan zeggen mensen dingen als: “Vind je dat niet zielig, zo’n enig kind?” Nou, ik kan je vertellen: ik ben zelf opgegroeid zonder broers of zussen, en daar is helemaal niets zieligs aan; ik heb een hartstikke leuke jeugd gehad."

"Ik heb ooit spontaan het Instagram-account @nietzwanger bedacht, waarop ik negen redenen geef waarom het kut is om de vraag ‘Ben je zwanger?’ te krijgen, hoe lief het misschien ook bedoeld is. Ik heb redenen gegeven als: Misschien wil ik wel heel graag zwanger worden, maar lukt het niet. En: Misschien ben ik zwanger geweest en heb ik net een miskraam gehad. Of: Misschien wil ik helemaal geen kinderen. Vrouwen die de vraag krijgen, kunnen @nietzwanger taggen en zo verwijzen naar dit account om een stukje bewustzijn te creëren. Misschien dat anderen daardoor beseffen dat het niet zo relaxed is om die vraag aan vrouwen te stellen."

"Gregor en ik maken er ook geen geheim van dat we graag een broertje of zusje voor Mila zouden willen"

Gaat niet automatisch

"Zelf krijg ik ’m steeds vaker nu onze dochter tweeënhalf is, en Gregor en ik maken er ook geen geheim van dat we graag een broertje of zusje voor Mila zouden willen. De eerste anderhalf jaar na haar geboorte wilden we er nog niet over nadenken, we hadden onze handen vol aan één kind. Maar sinds driekwart jaar zijn we wel aan het proberen voor een tweede, en dat gaat dus niet automatisch. Ik denk dat het meespeelt dat ik PCOS heb – een hormonale afwijking waarbij de eisprong vaak uitblijft – daardoor lukte het de eerste keer ook minder makkelijk om zwanger te worden. En dan moet je toch bij jezelf gaan nadenken: gaan we hulp zoeken en kijken naar ivf of andere trajecten? Het verschil in leeftijd maakt me niet zoveel uit, maar ik word ook een dagje ouder, dus we zijn nu wel aan het overwegen welke stappen we kunnen nemen. Ik denk dat het goed is om daar open over te zijn, omdat het dus niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is dat je zomaar zwanger raakt. En dan is het extra pijnlijk als mensen wéér vragen: wanneer komt er nu eens een tweede?"

Beeld: Nine IJff