Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Suzan & Freek over Netflix-docu: ‘Alles wat je niet op Instagram ziet’

'We dachten: dit kan wel eens ons bijzonderste jaar ooit gaan worden'

Deze week is het zover: vanaf vrijdag is de documentaire van Suzan & Freek finally te zien op Netflix. In Suzan & Freek: Tussen Jou en Mij heeft het succesvolle duo vastgelegd hoe het afgelopen jaar eruitzag, maar zijn ze ook de archieven ingedoken. In gesprek met Grazia vertellen ze hoe het idee is ontstaan en wat we precies kunnen verwachten. 

Bijzonderste jaar ooit

"Het idee kwam in ons op omdat we aan het einde van de coronaperiode zagen dat het eindelijk weer ging gebeuren, en dat we dachten: dit kan weleens ons bijzonderste jaar ooit gaan worden", vertelt Suzan over het ontstaan van de docu als we met haar en Freek bellen. "We hadden zoiets van: ik denk dat we echt oren en ogen tekort gaan komen, dus we moeten dit misschien wel allemaal vast gaan leggen, anders krijg je misschien de helft niet mee. Dat was eigenlijk het eerste idee dat bij ons ontstond." 

"We wisten wel dat, als we dit willen doen, dan willen we het ook goed doen", vervolgt ze. "Dan wil ik het wel mooi laten vastleggen. En toen kwam Netflix met hetzelfde idee, dus we hadden eigenlijk tegelijktijdig hetzelfde plan." 

Heftige weken

Wat we van de documentaire kunnen verwachten? "Ik denk dat je enerzijds te zien krijgt hoe ons leven eruitziet, en anderzijds hoe voor ons het afgelopen jaar was", vertelt Freek. "Je ziet eigenlijk alles wat je niet op Instagram ziet", vult Suzan aan. "In deze Netflix-docu zie je eigenlijk alles eromheen. Hoe de voorbereiding gaat, hoe de heftige weken zijn geweest, hoe je het af en toe geweldig vindt en soms ook doodeng. Hoe je het met elkaar eens bent, maar soms ook het helemaal niet en er discussies ontstaan op het podium. Je ziet eigenlijk gewoon hoe het allemaal gaat."

Realistische weergave

"We wilden eigenlijk gewoon het jaar laten vastleggen en zien hoe wij dit hebben beleefd", legt Suzan uit. "En ook gewoon hoe het was", vervolgt Freek. "Niet van 'we gaan eens even laten zien wat we doen', maar gewoon een realistische weergave van hoe ons jaar is geweest." Een verhaallijn waarbij er van alles misgaat, met een enorme climax en een romantisch einde? Dat hoeven we volgens Suzan niet te verwachten. "Het is gewoon vastgelegd zoals het was", stelt het duo nuchter. "Met ups en downs. Je ziet soms spanning bij ons, soms heel veel blijdschap en vreugde, en soms ook dat we twijfelen van hoe pak je dit eigenlijk aan? Want voor ons was alles ook nieuw. Ik denk dat je dat vooral ziet: gewoon twee normale mensen die af en toe van links naar rechts worden geslingerd."

Overweldigend

Voor het maken van de docu zijn Suzan & Freek een jaar lang gevolgd door een cameraploeg. "Grappig genoeg hebben we er gaandeweg eigenlijk niet heel veel van meegekregen, omdat we gewoon ons ding hebben gedaan. We waren zo druk dat we vaak die camera’s niet heel erg in de gaten hadden", blikt Suzan terug. "Maar ik vond het best wel spannend om te kijken hoe vrienden en familie er tegenover stonden. Die vonden het juist ook wel leuk om hun kant van het verhaal een keer te vertellen en te laten zien hoe zij het beleefden. Ik vond het heel leuk om ook terug te zien dat iedereen heel erg zichzelf is en dat iedereen het op zo’n eigen manier beleeft."

Het duo is dan ook heel tevreden met het eindresultaat. "Heel bij mee", zegt Suzan enthousiast. "Heel gaaf", vindt ook Freek. "We hebben ook helemaal niks tussendoor gezien. We hebben gewoon de docu gezien toen-ie klaar was, en daar ben ik echt superblij mee." "Het was ook best wel overweldigend om te zien", vertelt Suzan over dat moment. "Best wel emotioneel, om je leven zo in een film te zien. Het voelt als een heel kostbaar iets voor onszelf, wat dan ook nog online komt. Maar het is voor onszelf alsof je een heel mooi fotoalbum hebt, alleen dan met bewegende beelden."

Suzan & Freek: Tussen Jou en Mij is vanaf 13 januari te zien bij Netflix. 

Beeld: Netflix