Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Oh my! Instant noedels gegeten? Dit gebeurt er dan in je maag

Da's niet best!

Young Asian woman eating instant noodles morning

Noedels en kruiden in een kom, kokend water erbij, even wachten... noedelsoep! Zó lekker en een makkie, zelfs voor de grootste keukenramp. Dat noedelsoep uit een pakje niet gezond is, zal geen grote verrassing zijn, maar wat maakt het dan zo unhealthy?

Onderzoek

Dr. Braden Kuo van het General Hospital in Massachusetts voerde een bijzonder experiment uit op het effect van de noedels in de maag en het spijsverteringskanaal. Let wel! Hij onderzocht enkel noedels waar het chemische bewaarmiddel tert-butylhydrochinon ofwel TBHQ in zit.

Noedels

TBHQ is een middel dat gebruikt wordt voor goedkoop voedsel dat lang goed moet blijven, wat tevens één van de grootste boosdoeners in noedels is. Wij kunnen je alvast verklappen dat de bevindingen behoorlijk verontrustend zijn.

Deze beelden zijn een samenvatting van 32 uur beeldmateriaal, die aantoont wat je maag allemaal moet doen om deze ‘snelle’ hap te verteren. Ter vergelijking zijn er ook beelden gemaakt van een maag die verse noedels moet verwerken. “De opvallendste uitkomst is dat instant noedels na een uur of twee nauwelijks zijn afgebroken, in tegenstelling tot verse noedels”, aldus Kuo. Na twee uur was de verse maaltijd zo goed als verteerd, terwijl de instant variant nog vrijwel intact was.

Afijn, bekijk bovenstaande video maar als je nog durft…

Beeld: YouTube, iStock

Lifestyle
  • Shot of young Asian Chinese woman enjoy her breakfast instant noodles at campsite early morning.