Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Last van schilfertjes in je gezicht? Zo kom je ervan af

Je kunt het met de juiste verzorging goed voorkomen.

Better watch out for those wrinkles

Je huid en haar kunnen het tijdens die koude, schrale dagen flink te verduren hebben. Daarom komt Grazia met handige do’s and don’ts zodat jij stralend de donkere maanden door komt. Deze keer bespreken we hoe je schilfertjes in je gezicht kunt voorkomen.

Droge huid

Schilfertjes rond je neus, op je voorhoofd of rond je mond worden – je raadt ’t vast al – veroorzaakt door een droge, geïrriteerde huid. Je huidbarrière is verstoord en je huid gaat schilferen. Nu kan dat niet veel kwaad, maar leuk is anders. En het wordt wel een probleem als je aan die velletjes gaat trekken want dan maak je je huid kapot. Je kunt overigens ook last van schilfertjes in je gezicht krijgen als je te veel agressieve cosmetica of te overenthousiast aan het reinigen en peelen slaat.

Do:

Reinig je huid met een milde balsem op oliebasis en spoel af met lauwwarm water. Gebruik in de winter het liefst een vettere moisturizer en een serum op oliebasis en let op de ingrediënten. Krachtpatsers als collageen, glycerine en hyaluronzuur houden vocht vast en ook ceramiden (lipiden die van nature in je huid voorkomen) zijn goede toevoegingen in een crème en voorkomen een droge huid. Stoffen als niacinamide en vitamine B5 (panthenol) zorgen voor een gezonde huidbarrière waardoor je huid minder vocht verliest. Tip: liever je favo crème blijven gebruiken? Dan kun je over je crème een heel dun laagje vette zalf als vaseline erover aanbrengen.

Don't:

Scrub je gezicht liever niet. Met scrubben haal je inderdaad dode huidcellen weg, maar je beschadigt ook de huidlaag eronder waardoor irritatie ontstaat. Verwijder schilfertjes en dode huidcellen liever met een exfoliant met salicylzuur of glycolzuur.

In Grazia’s Winterboek behandelen we nog vijf andere beauty issues. Nog een paar dagen in de winkel! 

Tekst: Babette Dessing | Beeld: iStock

Beauty
  • Shot of an attractive young woman looking at her face in the bathroom mirror