Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Zo voorkom je een jeukende en droge huid in de winter

Wij zetten de do's en don'ts op een rij!

Je huid en haar kunnen het tijdens die koude, schrale dagen flink te verduren hebben. Daarom komt Grazia met handige do’s and don’ts zodat jij stralend de donkere maanden door komt. Deze keer nemen we het probleem van een jeukende en droge huid onder de loep.

Winter

Je huid kan in de winter flink uitdrogen. Nu denk je misschien dat dit komt door weersomstandigheden, maar de echte boosdoener is de verwarming in huis of op kantoor. Door de verwarming is de luchtvochtigheid namelijk laag en dit droogt je huid uit. Die gaat hierdoor minder talg produceren en raakt uit balans. Ontstekingscellen in je lijf reageren daar weer op door stofjes los te laten die zorgen voor jeuk en een droge, ruwe huid die zwaar geïrriteerd is.

Do

Zet je verwarming lager en zorg voor een luchtbevochtiger in huis, of hang een waterbakje aan je verwarming. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid hoger en kun je een droge huid voorkomen. Smeer je huid ook na het douchen altijd in met een voedende lotion of crème, het liefst als je huid nog wat vochtig is. Toch jeuk? Kies dan voor een hydraterende zalf in plaats van een crème of bodylotion, die is vaak vettiger waardoor de vochtbalans van je huid sneller kan herstellen. Werkt dat allemaal niet genoeg? Grijp dan naar een pot vaseline. Die maakt je huid wel plakkerig, maar het is echt een kampioen wat betreft vocht inbrengen.

Don't

Lekker lang douchen: we weten hoe fijn dat is, maar hoe langer, vaker en warmer je doucht of baddert, hoe meer je huid in disbalans raakt en hoe meer jeuk je krijgt. Gebruik ook liever geen zeep. Hiermee was je juist de lipiden (het vetlaagje) van je huid weg waardoor deze nog droger wordt. Good to know! 

In Grazia's Winterboek behandelen we nog vijf andere beauty issues. Nu in de winkel! 

Tekst: Babette Dessing | Beeld: iStock