Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Good to know: zo kom je van acne op je rug af

We hebben vier handige tips voor je.

Acne is nooit fijn, of het nu op je gezicht of de rest van je lichaam zit. Bacne (acne op je rug) kan niet alleen voor behoorlijk wat onzekerheid zorgen, maar is vaak ook nog eens pijnlijk. Grazia to the rescue: met deze tips kom je ervan af.

Wat veroorzaakt acne op je rug?

Allereerst is het handig om te weten waar acne op de rug door wordt veroorzaakt. "Net als bij de onzuiverheden op ons gezicht wordt bacne veroorzaakt door een te grote talgproductie, ophoping van dode huidcellen en door bacteriën", aldus dermatologe Dr. Justine Kluk. "De huid op onze rug is behoorlijk dik, dus de kans dat poriën geblokkeerd worden is erg groot."

Huh? Op dit tijdstip zou je volgens huidexperts je nachtcrème moeten aanbrengen

Gevoeligheid en zweten

"Bij mensen die gevoelig zijn voor onzuiverheden, kan de opbouw van huidvet en dode huidcellen een ideale omgeving creëren voor een specifieke huidbacterie. Dat zorgt ervoor dat de huid geïrriteerd raakt, waardoor je rode bultjes en puntjes met pus zult zien", vult Kluk aan. Daarnaast kan acne op je rug worden veroorzaakt door je hormonen of door zweet. De kans is dan ook groot dat je er in de zomermaanden meer last van hebt, juist wanneer je die leuke zomerjurkjes met open rug aan wilt. Hoe kom je van die acne af?

1. Douchen en exfoliëren

Een handige eerste tip is om altijd meteen te douchen nadat je hebt gesport. Op die manier krijgt het zweet op je huid niet de kans om je poriën te verstoppen. Daarnaast is het belangrijk om je huid regelmatig goed te exfoliëren met een body wash waar salicylzuur in zit. Ook een exfoliërende scrub is aan te raden. Hoe minder dode huidcellen, hoe beter.

2. Bh's wassen

Iets anders wat enorm kan helpen, is vaker je bh's wassen. Er kan namelijk opbouw van bacteriën plaatsvinden op de bandjes, wat behoorlijk wat irritatie op je rug kan opleveren. Er wordt daarom aangeraden om bh's na één tot twee keer dragen in de was te doen. Klinkt misschien wat fanatiek, maar your skin will thank you!

3. Niet krabben

Hoewel je misschien de neiging hebt om al je bultjes open te krabben, kun je dat beter niet doen. Het zorgt er namelijk voor dat je huid (letterlijk en figuurlijk) open komt te staan voor meer bacteriën, waardoor de toestand alleen maar zal verslechteren.

4. Beddengoed wassen

Niet alleen je bh's, maar ook je beddengoed kan behoorlijk wat bacteriën en dode huidcellen bevatten. Die komen niet alleen van je huid af, maar ook van eventuele producten die je gebruikt. Er wordt daarom aangeraden om je beddengoed iedere week te wassen. Wederom: je wasmachine is je niet zo dankbaar, maar je huid des te meer.

Bron: Glamour UK | Beeld: iStock