Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Dit is 'quiet dumping' en zó ga je ermee om

Aiii...

We weten dat als we geghost worden door iemand waar we mee aan het daten zijn, dat dit een laffe manier is om te laten weten dat je niet meer geïnteresseerd bent in iemand. Zodra je eenmaal in een relatie zit, móét je wel direct zijn als je beseft dat je niet zoveel meer voor de ander voelt. Of toch niet, want er blijken ook mensen te zijn die aan quiet dumping doen...

Minimum

Stel, je partner stuurt je een stuk minder berichten dan eerst, jullie maken geen leuke uitstapjes meer en de intieme momenten kun je op een hand tellen. Je voelt dat er iets mis is, maar je partner spreekt niks uit richting jou. What's going on?

Quiet dumping is afgeleid van quiet quitting. Het minimum doen om je baan te behouden, maar ook niets meer dan dat, zo kun je die 'trend' omschrijven. Enne, quiet dumping is eigenlijk precies hetzelfde.

@danhentschel Quiet Quitting in a Relationship aka “Quiet Dumping” #couples #relationships ♬ Sunset Lover - Petit Biscuit

Omstandigheden

Relatietherapeut Sarah Hertens vertelt aan HLN dat ze de term nog niet kende, maar het fenomeen wel. Ze geeft aan dat je partner dan op emotioneel én fysiek vlak afwezig is. Het betekent echter niet altijd dat je partner je zat is. "Het zijn belangrijke signalen om op te pikken, maar ze zouden ook kunnen wijzen op een dipje door omstandigheden", zo legt Hertens uit.

Bedenk dus eerst of je partner te maken heeft met bijzondere omstandigheden, misschien een overlijden in de familie of stress op het werk. "Zolang je maar open communiceert over de veranderingen binnen jullie relatie en waar die aan kunnen liggen." Blijft de communicatie uit, dan zou het kunnen wijzen op twijfels bij je partner.

Conflictvermijdend

Is dat dan verkeerd van je partner? "Je moet begrijpen dat communiceren niet voor iedereen even makkelijk is. Ik zal niet zeggen dat conflict uit de weg gaan de juiste manier is, maar dat komt wel regelmatig voor", aldus de relatietherapeut.

"Als je langdurige veranderingen oppikt in je relatie, zeg dan: cut the crap, nu gaan we praten." En ja, dat kan heel lastig zijn, maar het is altijd beter om te weten waar je aan toe bent. "Ofwel kan je de klok terugdraaien en jullie relatie rechttrekken, ofwel kom je samen tot de conclusie: dit werkt niet", vertelt Hertens. Weet dat het enorm dapper van jou is om die confrontatie aan te gaan. Enne, dan kun jij daarna ook weer verder.

Bron: HLN | Beeld: Never Have I Ever