Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Fred van Leer licht tipje van de sluier op over nieuw seizoen Say Yes to The Dress

'Heel veel mensen, heel veel wensen, heel veel meningen.'

Nog heel even en dan start een gloednieuw seizoen van Say Yes To The Dress Benelux! Stylist Fred van Leer staat ook dit jaar weer klaar om tal van bruiden te helpen aan hun ultieme trouwjurk. Naast het zoeken naar een droomjurk, is hij er ook voor de nodige mentale ondersteuning. De bruiden hebben namelijk bijna allemaal een indrukwekkend verhaal. Fred doet alvast een boekje open over het nieuwe seizoen.

Stralen als nooit tevoren

“Wanneer je lekker in je vel zit, dan straal je dit ook uit. Op ‘de grootste dag van je leven’ moet je natuurlijk stralen als nooit tevoren. Dát is wat wij voor elkaar proberen te krijgen bij al onze toekomstige bruiden", vertelt Fred van Leer over Say Yes To The Dress Benelux. "De zoektocht naar die ene pérfecte bruidsjurk kan een hele onderneming zijn. De experts van Koonings en ik zijn daar om de bruiden een luisterend oor te bieden en een eindje op weg te helpen naar hun droomjurk, maar ze moeten zelf de keuze maken. Het is tenslotte hun feestje." Dat gaat bij de ene bruid sneller dan bij de ander. "Maar ik kan in de ogen van de vrouwen een bepaalde twinkeling zien wanneer ze voor die spiegel staan en dat ze voelen hun ultieme droomjurk te hebben gevonden. En als hun entourage het er niet mee eens is?! Na alle seizoenen Say Yes To The Dress Benelux heb ik wel onder de knie hoe je daarmee om moet gaan."

Indrukwekkende verhalen

Het is voor Fred het zevende seizoen dat hij het programma presenteert. Vind hij het nog steeds leuk? "Juist omdat ik nu al zo'n lange tijd mag samenwerken met de experts van Koonings, bouw je een steeds betere band met elkaar op en raak je meer en meer op elkaar ingespeeld, waardoor het allemaal weer soepeler verloopt voor de bruiden die bij ons komen. Van sleur is absoluut geen sprake, ook dit seizoen heeft weer elke bruid een eigen indrukwekkend verhaal én (torenhoge) eisen waardoor het team en ik weer flink aan de bak moeten!"

Het meest indrukwekkende verhaal van dit seizoen? "In de tweede aflevering zien we Megan (23) die met haar oma, schoonmoeder, zus en grote schare aan vriendinnen bij ons langskomt", vertelt de stylist. "Alleen mist er één belangrijk iemand en dat is haar moeder die vier jaar geleden is overleden aan kanker. Daarom wil de relatief jonge Megan toch snel trouwen zodat haar oma er in ieder geval nog bij is. Een heel bijzonder verhaal en ik ben heel blij dat wij een stukje konden bijdragen aan het extra speciaal maken van deze dag."

Grote entourage

Denk je aan Say Yes To The Dress? Dan denk je ook aan de (vaak grote) entourages die bruiden meenemen. "'Heel veel mensen, heel veel wensen, heel veel meningen’ zeg ik altijd. Het verbaast me elke keer weer dat al die dames zoveel publiek meenemen", stelt Fred. "Ik zou iedere ‘bruid-to-be’ willen adviseren om met een klein groepje naar zo’n fitting te gaan. En neem alleen de mensen mee die het beste met je voorhebben." Als Fred de bruid zou zijn? "Ik denk dat ik zelf alleen zal gaan. Of alleen met mijn allerbeste vriend. Dan kan ik niet in verwarring worden gebracht. En dan verras ik bijna iedereen op het moment zelf. Hoe leuk is dat."

Smaken verschillen

In het programma komen veel verschillende bruiden en dus ook veel verschillende bruidsjurken voorbij. Heeft Fred weleens een jurk gezien die hij stiekem niet mooi vond? "Smaken verschillen en laten we eerlijk zijn, het gaat niet om mijn smaak. Ik kan iets niet mooi vinden maar het bijvoorbeeld wel prachtig bij de bruid vinden staan", legt hij uit. "Daar gaat het om. Het is de taak om naar de persoon te kijken en te luisteren wat haar wensen zijn. Dit seizoen wilde iemand geen jurk maar een broekpak. Weer even wat anders en ik moet je zeggen dat ik een pak bij vrouwen, zeker als ze lang zijn, erg mooi vindt staan. Een goede hak eronder maakt het ook meteen sexy en super vrouwelijk."

Maar soms lukt het ook niet... "We zetten altijd alles op alles! Maar helaas is het dit seizoen niet élke keer gelukt", verklapt Fred. "Dat zou toch ook te mooi zijn toch?! Het is denk ik juist goed dat de toekomstige bruiden er zo nauwkeurig mee omgaan en het komt ook wel voor dat ze er over na willen denken. Of later toch nog terugkomen. Het is een belangrijk moment en niet iedere vrouw kan of durft meteen de keus te maken."

Say Yes To The Dress Benelux is vanaf dinsdag 25 oktober t/m dinsdag 29 november om 20.30 uur te zien bij TLC. 

Bron en beeld: Discovery+