Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Droevig nieuws: Harry Potter-acteur Robbie Coltrane is overleden

Hij is 72 jaar oud geworden.

HARRY POTTER AND THE GOBLET OF FIRE (2005) - ROBBIE COLTRANE.

'Yer a wizard Harry', – het is misschien wel één van de meest iconische uitspraken uit de Harry Potter-films. Zo kent bijna iedereen Robbie Coltrane, de acteur die de rol van halfreus Hagrid op zich nam in de acht fantasy-films. Zojuist is het trieste nieuws bekendgemaakt dat de acteur op 72-jarige leeftijd is overleden.

Overleden

Een manager van Coltrane bevestigde het nieuws dat de acteur is overleden in een ziekenhuis nabij het Schotse Falkirk, in de buurt van waar hij opgroeide. "Naast een briljant acteur, was hij bijzonder intelligent, verschrikkelijk geestig, en ik ga hem missen."

Coltrane wordt overleefd door zijn zus, zijn twee kinderen, en zijn vrouw. Zijn manager heeft gevraagd om hen in deze moeilijke periode hun privacy te gunnen.

Van Hagrid tot KGB

Bij het grote publiek is Robbie Coltrane waarschijnlijk vooral bekend als de gentle (half-)giant Rubeus Hagrid, die hij acht films lang mocht spelen in de Harry Potter-films. Onlangs was hij nog te zien in de special Return to Hogwarts-special, waar hij samen met een groot deel van de cast terugblikte op hun tijd op Zweinstein.

Maar dat is by far niet de enige rol die hij gespeeld heeft. Zo was hij ook te zien in de James Bond-films Goldeneye en The World Is Not Enough als KGB-agent Valentin Dmitrovich Zukovsky.

Verdriet

Verschillende van zijn Harry Potter-collega's hebben al op het trieste nieuws gereageerd. Zo deelde Matthew Lewis, die Neville Longbottom speelde: "Robbie. Bobser. Hij noemde me Space Boy. We hadden een gedeelde liefde voor de ruimte. Hij gaf geen enkele fuck en dat maakte je altijd aan het lachen."

Weasley-twin Oliver Phelps deelde een herinnering aan zijn eerste red carpet-ervaring uit 2001: "Geniet ervan jongens, het is alsof je een rolls-royce als eerste auto krijgt. Rust in vrede Robbie".

Ook zijn broer James Phelps keek terug op zijn tijd met Robbie, en deelde: "Ik zal nooit vergeten, september 2000, Robbie Coltrane die op een supernerveuze veertienjarige ik afkwam op mijn allereerste dag op een filmset, en zei: 'Geniet ervan, je gaat het geweldig doen'. Bedankt daarvoor."

Bron: BBC, Twitter | Beeld: Brunopress