Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Gwen van Poorten over burn-out: 'Ik dacht dat mensen me gek zouden vinden'

'Dit was toch iets wat grote zakenmannen kregen, niet een meisje van tweeëntwintig dat de tijd van haar leven had?

Gouden Televizier-Ring Gala 2022 - Rode Loper

Deze maand verscheen haar boek Voeten in het Stopcontact, waarin Gwen van Poorten vertelt hoe je het leven van je dromen kunt leiden, zonder aan jezelf voorbij te lopen. Een zelfhulpboek, minus de zweverigheid. Grazia sprak Gwen over haar eigen ervaringen.

Burn-out

Het idee om dit boek te schrijven kwam niet uit de lucht vallen voor Gwen van Poorten. “Ik heb een jaar of tien geleden een burn-out gehad. Ik was begin twintig en alleen maar aan het knallen, zonder mijn grenzen te kennen", vertelt ze in gesprek met Grazia. "Ineens ging mijn lampje uit. Ik begreep er niets van, want dit was toch iets wat grote zakenmannen kregen, niet een meisje van tweeëntwintig dat de tijd van haar leven had?" Toch nam Gwen haar burn-out meteen serieus. "Ik besefte al snel dat ik op een kruispunt stond: of ik moest voor een ander leven kiezen, terug naar mijn ouders in Brabant en een baan zoeken die minder belastend is. Of ik ging tools verzamelen die ervoor zorgen dat ik mijn droomleven kon leiden, maar mentaal wél in balans zou blijven", legt ze uit. "Dat lukt me nu aardig, en in mijn boek vertel ik hoe ik dat doe. Het zijn niet alleen tools voor mensen met een burn-out, iedereen heeft er veel aan."

Hangxiety

Wat voor tools dat precies zijn? "Ze zijn heel divers: van mediteren, wat ik écht heb moeten leren, tot bepaalde apps van mijn telefoon gooien – zo heb ik geen WhatsApp, omdat het mij te veel onrust geeft. Maar ook: bewegen om energie te krijgen, alleen op reis gaan en mezelf op één zetten", vertelt ze. "Wat mij ook heel erg heeft geholpen, is stoppen met alcohol en drugs. Ik had veel last van ‘hangxiety’, een mix van een ‘hangover’ en ‘anxiety’, waardoor ik dagenlang in een depressie kon raken. Ik zeg niet dat het voor iedereen werkt, maar stoppen heeft mij zoveel gebracht: ik ben energieker, scherper, veel creatiever en ik heb ook geen last meer van die enorme dips."

Erover praten

Veel mensen kennen Gwen als een energiek persoon, en zouden dan ook niet snel verwachten dat ze een burn-out heeft gehad. "Nee, daar ben ik ook nooit heel open over geweest, omdat ik dacht dat mensen niet op mijn verhaal zaten te wachten", vertelt ze eerlijk. "Nu is het heel normaal om hierover te praten, maar in die tijd dacht ik dat mensen me gek zouden vinden. Het rijmde ook niet met wat ik liet zien op televisie." Als benadrukt ze dat dat helemaal niks zegt. "Dat je het niet zag, betekent echter niet dat ik er niet mee bezig was. Aan de achterkant ben ik al die jaren heel hard met mezelf aan de slag gegaan."

Verder lezen? In de nieuwste Grazia vertelt Gwen van Poorten uitgebreid over haar burn-out en haar nieuwe boek. Morgen in de winkel! 

Beeld: Brunopress