Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Hair care: wat kun je doen als je last hebt van haaruitval?

Good to know!

Worried girl concerned about hair loss, combing at mirror

Je haar is je visitekaartje. Maar wat als je last hebt van futloze lokken, krullen die op half zeven hangen, uitval of roos? Wij vroegen naar jullie meest prangende haarvragen en laten haarstylist Huub Eysink ze beantwoorden. Zo zit je nooit meer met je handen in het haar.

Stylist

Huub Eysink is international tophaarstylist. Hij heeft vier keer de award voor Hairdresser of the year bij de Coiffure Awards gewonnen, het meest prestigieuze kappersevent van Nederland. Ook werkt hij mee aan catwalkshows, tv- en modeproducties, geeft hij workshops en presentaties, en staat hij aan het roer van haarsalon Hair Plaza in Zwolle. Huub is gek op curls en kleur en beantwoordt met liefde deze prangende haarvragen. Deze keer beantwoordt hij de vraag: wat kun je doen als je last hebt van veel haaruitval?

Haaruitval

"Kijk, af en toe wat haaruitval is heel normaal. Je haarcyclus bestaat uit verschillende fases: een groei-, rust- en uitvalfase. Dus als jij opeens last van haaruitval hebt, kan dat komen omdat je net in die uitvalfase zit. Natuurlijk zitten je haren niet tegelijkertijd in dezelfde cyclus. De een groeit, de ander zit in de rustfase en de ander valt uit. Dat is per haarzakje verschillend. Om wat verdwijnende haren onder de douche hoef je je geen zorgen om te maken."

"Maar als je echt flinke haaruitval hebt, denk aan een flinke hand vol, dan is er iets in je lichaam aan de hand. Dat kan komen door stress, zwangerschap, hormoonschommelingen, wat dan ook."

Advies

Huub adviseert daarom om te proberen te achterhalen wat de oorzaak is van de haaruitval. "Pak je rust en probeer erachter te komen wat er aan de hand is. Je kunt naar de kapper voor advies voor haaruitval. Zo werken we in onze salon met een hoofdhuidspecialist, zij geeft onze klanten met haarverlies advies en stelt een gepersonaliseerd plan op. Het is slim om producten te gebruiken met cafeïne, biotine en plantcollageen. Of nog beter: met bio-restorative complex."

"Ga je kale plekken zien, neem dan direct contact op met een arts. Dit is echt een teken dat er iets mis is. En dan is er nog een oorzaak voor haaruitval, eerder haarbreuk: als je zelf blondeert of kleurt en het te lang laat intrekken, kun je bij het uitspoelen opeens veel haren verliezen. Het haar is dan zo kapot geblondeerd dat het ernstig is beschadigd en afbreekt. En ja, da’s niet best...”

Tekst: Babette Dessing | Beeld: iStock