Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Snack jij 's avonds net iets te vaak? Dit is hoe je daarvan afkomt

Zo wordt de kans dat je gaat snaaien een stuk kleiner.

Het overkomt ons vaak: 's avonds zit je voor je tv of laptop en ineens krijg je zin in (ongezond) eten. Voor je het goed en wel beseft, zit je met je hand in een zak chips of borrelnootjes. Wil je van die vervelende gewoonte af? Wij hebben een paar handige tips voor je.

Meerdere oorzaken voor snackgedrag

Waarom snaaien we eigenlijk zo vaak? Volgens Lieke van Lieke Coaching zijn er verschillende oorzaken voor het snackgedrag. Het kan door een fysieke factor komen, namelijk door te weinig eten overdag. Je lichaam heeft dan een tekort aan voedingsstoffen en calorieën en wil dat aanvullen, wat een snack hunger oplevert. Daarnaast is er een psychosociale oorzaak, namelijk stress. Een vermoeiende, stressvolle dag kan voor stevige honger zorgen. Eten dient dan als een beloning of verdoving voor bepaalde gevoelens. Tot slot kan het zijn dat het snacken een gewoonte is geworden, waardoor je er keer op keer ‘last’ van blijft houden.

Wachten, afleiden, drinken en poetsen

Er zijn dus meerdere oorzaken voor je snackgedrag, maar wat kun je doen om te voorkomen dat je elke avond ‘de fout ingaat’? Een tip die we vaak horen, is dat je jezelf eerst moet afvragen of je wel echt honger hebt. “De zucht naar ‘honger’ is een golfbeweging en gaat vanzelf weer over”, aldus huisarts Tamara de Weijer tegen NU.nl. In veel gevallen is het dus zo dat de drang naar snacks vanzelf voorbijgaat als je een tijdje wacht.

Iets wat daarnaast helpt tegen snacken, is afleiding. Mensen snacken vaak uit verveling, omdat ze even niets te doen hebben. Door jezelf bezig te houden op het moment dat je neigt naar snacken, zorg je ervoor dat er geen verveling optreedt. Ook is het verstandig om een glas water te drinken zodra je snackhonger krijgt. Het zorgt voor een vol gevoel, waardoor je geen snacks meer nodig hebt. Je tanden poetsen is tevens een goed idee. Vlak daarna iets eten is helemaal niet lekker, dus de kans is groot dat je het idee van snacken ineens een stuk minder aantrekkelijk vindt.

Voldoende eten en slapen

Naast die specifieke tips hebben we een aantal algemene tips voor je. Zorg ervoor dat je voldoende eet en drinkt gedurende de dag, zodat je bloedsuiker stabiel blijft en je ‘s avonds minder trek hebt in sweets. Slaap voldoende, dat zorgt ook voor minder eetlust. Haal geen snacks in huis: wat er niet is, kun je ook niet opeten. En tot slot: als je het echt niet kunt houden en een snack móet hebben, zorg er dan voor dat je iets ‘langzaams’ eet (bijvoorbeeld pistachenoten, waar je echt moeite voor doen). De kans dat je dan door blijft eten en dus veel eet, wordt daarmee een stuk kleiner.

Bron: Kookfans | Beeld: iStock