Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Mascha Feoktistova: 'Ik las roddels over vrienden op juicechannels waar ik me naar bij voelde'

'Ze brengen dingen naar buiten die mensen mentaal kapot kunnen maken.'

Mascha Feoktistova (35) is influencer en ondernemer. Ze vlogt samen met haar man Gregor op de YouTube-kanalen Beautygloss en Vloggloss en ze schreef drie boeken. In juli 2020 werd ze moeder van dochter Mila.

Amerika

"Juicechannels, je kunt er niet meer omheen! Ik weet nog dat de trend jaren terug begon in Amerika. Ik was een mukbang aan het opnemen met Jessie Maya en we bespraken wat the next big thing zou zijn. Ik heb toen gezegd dat het me niets zou verbazen als deze gossip-kanalen ook in Nederland zouden opstaan... en yes, daar kwamen ze inderdaad."

Keerzijde

"Een handjevol is succesvol, en ik moet ze props geven, omdat ze de reguliere roddelmedia totaal hebben ingehaald. Ze hebben de beste scoops en grote schandalen in de mediawereld aangewakkerd. Maar er is ook een keerzijde, want ze brengen dingen naar buiten die mensen mentaal kapot kunnen maken. Je leest het en denkt misschien: o lachen, weer iemand die vreemdgaat, maar we mogen best eens wat meer stilstaan bij de gevolgen. Misschien heeft deze BN’er wel afspraken met zijn of haar partner over vreemdgaan, en wordt diegene nu gedwongen om hier publiekelijk iets over te zeggen. Ik vind dit niet oké, zeker niet als er kinderen in het spel zijn die het ook kunnen lezen."

"Ik dacht dat we in een maatschappij leven waarin iedereen lekker zijn ding kan doen"

"Koen Kardashian heeft een tijdje terug een story gemaakt waarin hij vertelde dat hij letterlijk het leven niet meer zag zitten door alle roddels. Beseffen die juicekanalen wel dat het gaat om serieuze mensenlevens? Zeker als iemand net op het punt staat om naar een afkickkliniek te gaan, mag je die trap na niet geven."

"In Amerika heeft Cardi B een van de juicechannels aangeklaagd wegens emotionele schade. En dat heeft ze nog gewonnen ook, ze moesten haar 2,5 miljoen dollar betalen. Ik zie het in Nederland ook wel gebeuren dat BN’ers steeds vaker rechtszaken gaan aanspannen, waardoor het voor de juicechannels minder aantrekkelijk wordt."

Onjuist

"Zelf heb ik ook een tijdlang meerdere kanalen gevolgd. Maar ik merkte dat ik steeds vaker dacht: wil ik hiermee mijn hoofd vullen? Ik las roddels over vrienden waar ik me heel naar bij voelde. Ook over mezelf heb ik dingen gelezen die niet klopten. Ik heb toen een dm gestuurd: ‘Hé, dit is onjuist, ik was op die dag niet eens op die plek’, maar ik werd gewoon genegeerd. Nu heb ik het geluk dat mijn kijkers in mijn vlogs toch wel de waarheid zien, maar een ander heeft dat bewijs misschien niet."

"Ik dacht dat we in een maatschappij leven waarin iedereen lekker zijn ding kan doen – nobody gives a shit – maar dat wordt nu helemaal teruggedraaid. Je durft niet eens meer onschuldig met iemand te flirten via dm, want wie weet komt dat naar buiten en lijkt het of jij dat verkeerd bedoelt. Voor mij was het duidelijk: ik heb ze recent allemaal ontvolgd. En weet je wat... het geeft me zoveel rust!"

Beeld: Nine IJff