Hoe schadelijk is vapen eigenlijk voor je gezondheid?

De vape is momenteel een enorme hype.

Lees ook

Je kunt er niet meer omheen: overal waar je kijkt zie je mensen vapen. De vape-pennen zien er door hun vrolijke kleuren en lekkere smaken onschuldig uit, maar is dat ook zo?

Enorme trend

Vapen is op dit moment een enorme trend. Van terrassen tot festivals en gewoon op straat: je ziet overal mensen met een vape rondlopen. Quoi? Mocht je geen idee hebben waar dit over gaat: vapen is een ander woord voor dampen, elektronisch roken en e-roken. Het zijn pennen die fruitige geurtjes produceren, en door hun vrolijke design zien de pennen er leuk en onschuldig uit. Maar hoe schadelijk is dit eigenlijk voor je gezondheid?

Vapen vs. roken

“De damp van een e-sigaret bevat – net als tabaksrook – schadelijke stoffen, zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden”, aldus het RIVM. Wanneer je dit gebruikt kan het leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Hoewel er bij een e-sigaret minder schadelijke stoffen vrijkomen dan bij een normale sigaret, is het dus zeker niet zonder gezondheidsrisico’s. Welke schadelijke effecten een vape heeft bij langdurig en structureel gebruik is nog niet bekend.

Smaakstoffen

Hoewel het dus niet bepaald gezond is om te vapen, is het enorm populair op dit moment. Maar waar komt die hype eigenlijk vandaan? “De smaakstoffen in een e-sigaret geven een lekkere smaak en verbloemen de bittere smaak van nicotine. Vooral jongeren vinden de e-sigaret aantrekkelijk door de uitgebreide keuze aan (vooral zoete) smaken”, stelt het RIVM. Ook hoef je met een vape officieel niet eens naar buiten om in de regen en kou je sigaret te roken én is het een stuk goedkoper dan normale sigaretten. Klinkt allemaal heel voordeling, maar bedenk goed dat vapen nicotine vrijgeeft en daardoor erg verslavend is. En met alle bovenstaande gezondheidsrisico’s kunnen we concluderen dat je je lijf niet bepaald een plezier doet met vapen.

Bron: Women’s Health, RIVM | Beeld: iStock 

Laatste nieuws

Zie ook