Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Moeten we ons in Nederland zorgen maken over het recht op abortus? 'Strijd is nog niet gestreden’

'Het is ongelooflijk, de stoom komt uit mijn oren', aldus Billie Eilish over de afschaffing van het abortusrecht in de VS.

Van Billie Eilish tot Lady Gaga: tientallen celebs spreken zich uit over het landelijk recht op abortus dat in de Verenigde Staten is afgeschaft. Moeten we ons hier in Nederland ook zorgen maken? "Het is belangrijk dat we goed blijven opletten dat we bestaande rechten blijven verdedigen."

Trending

De situatie in de VS is zeer zorgelijk. Niet zo gek dus dat er felle protesten zijn. Niet alleen op straat, ook online. #Ihadanabortion is trending, ook onder celebs. Lady Gaga zei eerder over de absurde abortusregels: "Dus er is een hogere straf voor dokters die deze abortussen uitvoeren dan voor de meeste verkrachters?" Ook Billie Eilish sprak zich uit: "Het is ongelooflijk, de stoom komt uit mijn oren. Vrouwen moeten altijd kunnen zeggen en doen wat ze zelf voelen en willen. Mannen zouden geen keuzes voor vrouwen mogen maken."

Geen misdaad

Om duidelijk te maken dat we ook in Nederland kwetsbaar zijn, besloot het Humanistisch Verbond een petitie op te zetten: Abortus is geen misdaad. Marieke Keyzer zet zich met het Humanistisch Verbond al jaren in voor het beschermen van onze rechten. "We pleiten ervoor om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen", stelt zij. "Abortuszorg zou onderdeel moeten zijn van de reguliere zorg en zorgwetgeving. Dan is het recht op vrije keuze goed beschermd in de Nederlandse wet."

Wat volgens Marieke dus niet betekent dat ze helemaal geen regelgeving willen. "En het is natuurlijk ook niet zo dat iedereen dan ineens een abortus kan uitvoeren. Daarnaast streven we ernaar dat het abortusrecht onderdeel wordt van het reguliere zorgsysteem, en dat we daarbij natuurlijk de vrijheid van de keuze aan de vrouw houden."

Draagvlak

Inmiddels is de petitie door meer dan 20.000 mensen ondertekend. Ook BN’ers als Raven van Dorst, Tim Hofman, Lilianne Ploumen en Rebecca Gomperts (Women On Waves) spreken hun steun uit. "Net als huisartsen, organisaties als FIOM en Partij van de Dieren, Bij1 en Volt. Mooi om te zien dat we zo’n draagvlak hebben. Ook bij politieke partijen."

Niet machteloos

Er is dus nog geen reden tot paniek en we zijn zeker niet machteloos, benadrukt Marieke. "Maar het is wel belangrijk dat we goed blijven opletten dat we bestaande rechten verdedigen en naar vooruitgang blijven streven. Het feit dat de meerderheid in de Tweede Kamer goedkeuring heeft gegeven om de vijf dagen bedenktijd af te schaffen, bekrachtigd door de Eerste Kamer op 14 juni, is ook een goed teken. Vrouwen zijn namelijk heel goed zelf in staat een weloverwogen keuze te maken. Die bedenktijd is onnodig belastend, en hopelijk net als abortus in het Wetboek van Strafrecht snel verleden tijd."

Dit artikel is afkomstig uit de nieuwste Grazia. Je vindt het volledige artikel, een groot interview met Jaimie Vaes en meer in Grazia #5 2022. Nu in de winkels!

Bron: Grazia #5 2022 | Tekst: Kim Buitenhuis | Beeld: BrunoPress