Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Good to know: kun je zonnebrand van vorig jaar nog gebruiken?

Of kun je toch beter een nieuwe tube aanschaffen?

Hoewel zonnebrand een absolute must is tijdens de zomer (en eigenlijk ook in de andere maanden), kunnen we niet ontkennen dat het een prijzig grapje is. Het voelt dan ook zonde om nieuwe zonnebescherming te kopen, terwijl we nog over hebben van vorig jaar. Maarre, kun je die zonnebrand nog wel veilig gebruiken?

Beperkt houdbaar

Het zal je niet verbazen dat zonnebescherming niet onbeperkt houdbaar is. Zeker niet omdat je zonnespray of -crème vaak op het strand of in het park ligt mee te bakken in de felle zon. Zodra een zonnebrandcrème wordt blootgesteld aan lichte en warme heeft dat invloed op de werking. De werkzaamheid van de filters neemt af, waardoor je dus sneller kunt verbranden.

Overigens staat op elke verpakking van je zonnebrandlotion of -crème een cijfer (eventueel met een letter m of y erachter, month en year), bijvoorbeeld 12(m). Dit betekent dat je zonnebrandcrème na opening ongeveer twaalf maanden goed blijft. Gesloten producten (met het labeltje er dus nog op) zijn circa dertig maandan houdbaar.

Weggooien

Heb je thuis dus nog een ongeopende tube zonnebrand staan? Die kun je ook dit jaar nog veilig gebruiken. Heb je nog een halve lege zonnebescherming in je tas van vorig jaar, gooi die dan weg en koop een nieuwe crème.

Tip: je kunt meestal ook ruiken dat je zonnebrandcrème van vorig jaar niet meer houdbaar is, dan ruikt het een beetje muffig. Of de kleur is geler geworden.

Dit artikel komt uit Grazia's Zomerboek. Hierin vertelt Yolanthe Cabau onder meer over haar favoriete vakantieherinneringen en blikken we terug met Joan, Sanne, Indigo en Scott op hun reality-avontuur. Te koop in de winkels of via tijdschrift.land!

Bron: Grazia's Zomerboek (Babette Dessing) | Beeld: iStock