Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

GTST-actrice Noël van Kleef doet boekje open over zelfbeeld

'Ik dacht: hoe ik eruitzie, dat kan niet, dat is niet mooi', aldus de actrice.

In GTST de podcast, een podcast om je door de zomerstop van de serie te helpen, praat Noël van Kleef openhartig over haar zelfbeeld waar ze vroeger mee worstelde. Ze is dan ook blij met haar rol in de populaire tv-serie, om zo voor wat meer diversiteit in het Nederlandse tv-landschap te zorgen.

'Chubby kind'

In de tweede aflevering van de podcast zijn Noël – bekend van haar rol als Lynn Vegter in Goede Tijden, Slechte Tijden – en Sophie Bouquet (Merel Verduyn) te gast. Sophie vraagt aan Noël of ze wel eens onzeker is. "Ik ben altijd al wel een chubby kind geweest", vertelt Noël dan. "Ik heb vooral veel last gehad van het feit dat ik dikker was dan de rest. Ik heb mezelf wel echt shit aangedaan dat, als ik daar nu aan terugdenk of hoor van andere mensen, dan kan ik daar zo verdrietig van worden."

Gefixeerd

De actrice volgde een musicalopleiding en zag daar totaal geen diversiteit. Ook door het gebrek aan representatie in series en films, kreeg ze het idee dat ze 'lelijk' was, zo legt ze uit. "Ik deed wel echt zo... niet eten of zo. Ik was altijd heel erg bang dat mensen dachten dat ik dik was omdat ik veel at – wat helemaal niet zo was, maar je wil dat dan ontkrachten. Dus ik was heel erg gefixeerd op andermans eetgewoontes."

Noël legt uit hoeveel impact dat uiteindelijk op haar had. "Ik heb echt de meest leipe, domme diëten gedaan die er bestaan puur alleen omdat ik dacht: hoe ik eruitzie, dat kan niet, dat is niet mooi." Gelukkig ging de knop drie jaar geleden bij haar om en komt het gevoel bij haar terug dat ze mag zijn wie ze is, ongeacht hoe ze eruit ziet. "Ik ben er niet heel veel meer mee bezig, maar ik heb het nog niet helemaal verwerkt."

Queer

Over haar rol als Lynn in GTST zegt ze op haar eigen website: "Ik voel me heel erg verantwoordelijk om dit goed te doen, deze rol goed neer te zetten. Niet alleen voor mijzelf en de makers, maar ook voor het publiek. Er zijn namelijk veel mensen die zich met Lynn kunnen identificeren. Ze is van kleur, ze is vol én ze is queer. She ticks all the boxes zeg maar, en dat wordt gezien."

Ook in de podcast benoemt de actrice het belang van haar rol. "Het is heel fijn dat het bij Lynn geen problematiek is. Zowel het vol zijn als het queer zijn. Want heel vaak in series of films is het vol zijn altijd een problematiek en wordt het gezien als iets heel ergs en heel vervelends, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Ze is nog namelijk zoveel meer dan een volle lesbi, om het zo even te zeggen", lacht Noël.

Bron: GTST de podcast, Shownieuws | Beeld: BrunoPress