Aha: dit zijn de 5 manieren waarop jij en je partner ruziemaken

Herken jij jezelf in één van deze types?

Ruziën: je voorkomt het ’t liefst zo veel mogelijk. Maar soms stapelt de boel zich op en ontstaat er gewoon een woordenwisseling tussen jou en je partner. Het is in dit geval handig om te weten wat voor soort ruziemaker je bent – zo leer je je valkuilen herkennen. En op die manier wordt een vermoeiende discussie opeens een moeilijk, maar productief gesprek. Here’s how!

De aanvaller

Herkenbaar voor de aanvaller zijn – je raadt het al – de aanvallen op de persoon. Zo kom je vaak met een hoop verwijten naar je partner toe. Je zinnen beginnen dan met ‘jij’. “Jij doet dit…” “Jij bent dat…” En ga zo maar door. Je ziet vooral wat de ander fout doet, terwijl de schuld niet altijd alleen bij diegene ligt. Je brengt veel woede over, maar van binnen voel je ook pijn. Misschien is het een idee om wat meer naar binnen te keren en te zeggen wat het met jou doet. Dan zal je partner ook meer begrip voor je krijgen.

De verdediger

Je voelt je vaak bekritiseerd, vooral als je partner met een probleem komt. Geeft hij of zij aan dat iets niet helemaal lekker loopt in de relatie, dan trek jij je dat heel erg aan en voel je je een mislukkeling. Sta even stil bij dat automatische gevoel en bedenk dat het niet over jou als persoon gaat. Je partner voelt zich misschien niet altijd gezien of gehoord, probeer het daarom niet altijd over jezelf te laten gaan. Je lover staat niet tegenover jou – jullie staan samen tegenover een probleem. En elkaar daarbij helpen scheelt een hoop.

De herhaler

Jij bent iemand die dingen niet goed kan loslaten. Je vindt het moeilijk om een bepaald onderwerp te negeren en je komt er telkens weer op terug. Zelfs als je partner de ruimte heeft genomen om het er even niet over te hebben. Respecteer dat, je geliefde heeft niet voor niks om wat ruimte gevraagd. Probeer jezelf af te leiden met je favoriete serie of lucht je hart bij een vriendin.

De vermijder

Jij klapt eigenlijk direct dicht als iemand ook maar een beetje zijn stem verheft. Het liefst ga je elk conflict uit de weg en je voelt je oncomfortabel als het toch eens gebeurt. Je mag natuurlijk je ruimte pakken als je eens geconfronteerd wordt met iets, maar vlucht er niet voor weg. Zo kan het overkomen dat het probleem van je partner je niets doet. Heb je toch echt even de ruimte nodig? Communiceer dit dan naar je partner, dat begrijpt hij of zij echt wel.

De ja-knikker

Eigenlijk ben jij lekker makkelijk, jij neemt direct de schuld op je. Oh nee, dat kun je toch maar beter niet doen. Ja het is soms gemakkelijk om maar gewoon in te stemmen, maar zo geef je anderen wel het idee dat ze over je heen kunnen lopen. Daarnaast probeer je het probleem van je partner ook niet te begrijpen als je maar gewoon ja en amen zegt. Je hoeft natuurlijk echt niet altijd superfel overal tegen in te gaan, maar balans is key.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: Brunopress, Two Weeks Notice

Laatste nieuws