Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Oh my: dít bedrag zou je voor je dertigste gespaard moeten hebben

Ben jij al goed op weg?

Onze favoriete dag? Dat is ongetwijfeld pay day. Maarre, voordat we het doorhebben, is ons zuurverdiende geld alweer gone. Toch is het ook heel belangrijk om voldoende te sparen om een buffer te hebben, ook wanneer je jong bent. Volgens een financieel expert zou je namelijk voor je dertigste al een behoorlijk bedrag op je spaarrekening moeten hebben.

Geld sparen

In een ideale wereld zetten we elke maand een bedrag op onze spaarrekening, maar in de praktijk loopt dit toch iets anders. Festivals, terrasjes, uit eten, shoppen: money flies when you're having fun. En dus houden we keer op keer aan het eind van ons geld een stukje maand over. Deze lifestyle draagt dan ook niet bepaald bij aan het spekken van onze spaarrekening én ons pensioen later. Daarover gesproken, hoeveel moet je daar eigenlijk voor sparen?

Voor je dertigste

Volgens financieel expert Kimmie Green is dat nogal een bedrag. Aan CNBC deelt ze dat je voor je dertigste al een goede basis gelegd moet hebben. Al noemt ze een bedrag dat weinig mensen voor hun dertigste op hun spaarrekening hebben staan...

Green stelt dat je voor je dertigste al een heel jaarsalaris (!) gespaard moet hebben. Het gaat hierbij om een bedrag inclusief je opgebouwde pensioen, maar het ís nogal wat. In Nederland ligt het modale inkomen momenteel op €38.000 per jaar. Knappe 30-jarige die dit op haar spaarrekening heeft staan – al begint iemand aan het begin van haar carrière natuurlijk met een lager jaarloon, waardoor het heel logisch is dat dit bedrag nog niet op de spaarrekening staat. Verdien jij momenteel 2.500 euro per maand? Dan hoor je (nogmaals: in die ideale wereld) op je dertigste 30.000 euro gespaard te hebben.

Komende jaren

Wanneer je met pensioen gaat, hoor je ongeveer 10 keer een jaarsalaris gespaard te hebben. Een grote som geld. Het is een groot doel en het is daarom wat ‘makkelijker’ als je het in chunks doet. Ben je 35? Dan moet je volgens Green twee keer je jaarsalaris hebben gespaard. Voor je veertigste geldt dat je drie keer je jaarsalaris moet hebben en voor je vijfenveertigste geldt een bedrag van vier keer je jaarsalaris. Elke vijf jaar (tot je vijfenzestigste) komt er nog een jaarsalaris bij.

Wil je aan dit spaargeld komen? Dan moet je proberen om elke maand 20 procent van je loon aan de kant te zetten. Maar nogmaals: alleen in de ideale wereld.

Bron: Marie Claire, CNBC | Beeld: Selling Sunset