Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Expert legt uit: 'Cosmetische ingrepen in het buitenland? Doe het niet!'

'Ik weet dat ze op de lange termijn niet gelukkig worden van zo’n Instagram-filter op hun gezicht.'

Facial aesthetics surgery treatment

Je ziet het steeds vaker: een fillertje hier, een injectie daar – alles kan tegenwoordig gelift en strakgetrokken, alsof je een real-life Instagram-filter op je gezicht hebt zitten. Hoewel de cosmetische ingrepen ook in Nederland door steeds meer doktoren worden aangeboden, gaan er ook meer mensen naar het buitenland voor zo'n procedure. Maar Marguerite van Randwijck, cosmetisch arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG), heeft maar één advies bij dit soort plannen: doe het niet!

Populair

"De laatste jaren heeft cosmetische geneeskunde in Nederland echt een vlucht genomen en het aantal mensen met botox en fillers groeit met meer dan tien procent per jaar", legt Marguerite uit in gesprek met Grazia. "En omdat cosmetische ingrepen en injectables steeds populairder worden en er dus meer vraag naar is, is het voor sommige partijen commercieel heel interessant. Behandelingen worden zelden vergoed en mensen kiezen dan te vaak op basis van hun budget en gaan niet voor kwaliteit", voegt ze hieraan toe.

In Nederland zijn er strenge eisen waaraan cosmetisch artsen moeten voldoen. Zo kun je makkelijk de site van het NVCG checken voor erkende artsen, en weet je met een KNMG-keurmerk zeker dat je voor een kwalitatief en vaardig arts kiest.

Psychologie

Maar cosmetisch arts zijn betekent meer dan alleen goed zijn met naalden. Er komt namelijk ook een stukje mental health bij kijken, legt Marguerite uit. "Soms komen jonge vrouwen op mijn spreekuur die een gezicht willen zoals ze zien op Instagram. Ik vraag me dan altijd af: waarom?"

En dan moet er een knoop doorgehakt worden. "Ik stuur ze meestal weg", vertelt Marguerite. "Soms verwijs ik ze ook door naar een psycholoog, omdat ik weet dat ze op de lange termijn niet gelukkig worden van zo’n Instagram-filter op hun gezicht. En het mooie is, als ik dat goed heb uitgelegd, zien ze dat ook in."

Horrorverhalen

Ook deelt Marguerite dat ze vaak verschrikkelijke verhalen hoort over cosmetische ingrepen die niet volgens plan verlopen. Eenmaal terug in Nederland kloppen deze mensen dan bij haar of haar collega's aan voor een corrigerende ingreep. "Ik zie deze vrouwen regelmatig in mijn kliniek voor een herstelbehandeling komen – als ze al durven. Want soms moeten ze echt een drempel over om überhaupt naar buiten te gaan, omdat ze zich zo schamen voor hun nieuwe gezicht", legt ze uit.

Doe het niet

In Nederland kan er bij dit soort complicaties veel sneller en veel beter ingegrepen worden. Ook ben je als patiënt beter beschermd via bijvoorbeeld de rechter, legt Marguerite uit. "Daarom zeg ik met klem: doe het niet. Vrijwel alles wat je in het buitenland wil doen, kan ook hier. En met een erkende arts weet je zeker dat niet alleen de kwaliteit, maar ook de veiligheid en je gezondheid voorop staan."

Dit artikel is onderdeel van een artikel in Grazia #4 2022. Deze ligt nog maar heel even in de winkel. Hierin vind je onder meer een groot interview met Kim Kardashian, blikken we terug op De Bachelor België met Fabrizio himself, en maken we een deep dive in de archieven van modehuis Dior.

Bron: Grazia #4 2022 | Tekst: Agnes Hofman | Beeld: iStock