Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Bewezen: honden zorgen voor meer productiviteit op de werkvloer

Tijd om je baas lief aan te kijken.

Urenlang knuffelen en aaien, een flinke wandeling in de lunchpauze en een stuk minder stress: een hond op de werkvloer heeft tal van voordelen. Daarnaast zorgt een viervoeter ook nog eens voor een hechtere band met je collega's én verhoogt-ie de productiviteit, zo blijkt uit onderzoek. Hoog tijd dus om je baas met puppy eyes aan te kijken en te vragen om een kantoorpuppy!

Wonderdier

Een dier op de werkvloer brengt tal van voordelen met zich mee, zo weet Marie-Jose Enders, expert in menselijke en dierlijke relaties op de Open University. "Een hond op kantoor doet wonderen voor de werksfeer", vertelt ze. Volgens Enders daalt je cortisolniveau (een stresshormoon) direct wanneer je een hond aait en produceer je ook meer van het hormoon oxytocine, waardoor je je ontspannen en gelukkig voelt.

Minder stress en productiever

En dat is nog niet alles. Een hond op de werkvloer helpt je om taken sneller uit te voeren. "Ze maken mensen gemotiveerder. Werknemers houden namelijk meer van hun werk omdat ze minder stress ervaren", verklaart Enders. "En je kunt tussen je werk door even afstand van je taken nemen door de hond uit te laten."

Aan boord

De wetenschap ondersteunt Enders beweringen. In 2012 bevestigde een onderzoek van de Virginia Commonwealth University de link tussen huisdieren en welzijn op de werkplek. Met dit bewijs is het geen wonder dat grote bedrijven als Amazon, Google en Lululemon al overtuigd zijn. Tijd om jouw baas over te halen!

Bron: Marie Claire, Grazia (archief) | Beeld: Legally Blonde