Mid-month money blues: waarom we altijd met smart wachten op pay day

Leven van salaris naar salaris: herkenbaar?

Lees ook

Kijk jij ook elke maand weer enorm uit naar de dag waarop je loon krijgt? Misschien heb je wel last van de mid-month money blues. Je bent niet de enige: veel mensen leven van salaris naar salaris en smachten dan naar het moment waarop er weer geld op hun rekening wordt gestort. Hoe kun je dat patroon doorbreken?

Mid-month money blues

We wachten elke maand weer met smart op pay day. De dag waarop het langverwachte salaris, waar je zo hard voor hebt gewerkt, op je bankrekening wordt bijgeschreven. Eindelijk kun je weer drankjes doen op het terras, shoppen en uitgebreid boodschappen doen. Helaas verdwijnt dat gevoel bij veel mensen al snel weer, als het banksaldo ineens weer behoorlijk gedaald is. Voordat je het weet moet je weer op de kleintjes letten, terwijl de maand nog maar half om is.

Frustratie

Dat frustrerende gevoel komt meestal zo halverwege de maand. Twee weken na pay day, en twee weken voordat je opnieuw salaris krijgt – we gaan er voor het gemak even van uit dat je aan het einde van de maand loon krijgt. Nadat we vol enthousiasme geld hebben uitgegeven aan self care, moeten we de laatste twee weken van de maand weer zuinig leven. We verruilen de dure fles wijn weer voor een goedkopere variant en stellen het bezoekje aan de nagelstylist toch nog maar even uit.

Herkenbaar? Uit een onderzoek van CareerBuilders in Engeland bleek een paar jaar geleden al dat maar liefst 31 procent van de Britten zegt dat ze van salaris naar salaris leven. Een ander onderzoek toonde aan dat zeven op de tien Britse werknemers chronisch geldtekort hebben. Slechts 30 procent gaf aan een ‘comfortabel leven’ te leiden. Uit een recent rapport van denktank Intergenerational Foundation blijkt dat de zogenoemde mid-month money blues vooral voorkomen bij jongeren onder de 30 jaar. Dat heeft te maken met de steeds hogere kosten voor levensonderhoud.

Wat kun je doen?

Financiële problemen halverwege de maand kunnen heel vervelend zijn, maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit te voorkomen. Verdeel je inkomen bijvoorbeeld over verschillende spaarpotjes. Bepaal maandelijks een vast budget voor je boodschappen en uitjes, en zorg ervoor dat het overige geld wordt verdeeld zodat je altijd iets achter de hand hebt voor onverwachte situaties. Vind je het lastig om dit zelf in te richten? Er zijn verschillende (bank)apps die je hierbij kunnen helpen. Obviously helpt het ook om eens goed naar je bestedingspatroon te kijken. Waar kun je maandelijks op besparen? Welke abonnementen gebruik je eigenlijk niet? Zeg deze meteen op. Het scheelt je zomaar weer een paar euro in de maand.

Bezuinigen is niet altijd leuk, maar halverwege de maand al op je tenen moeten lopen is dat ook niet. Het draait allemaal om een goed evenwicht tussen je inkomen en uitgaven, waardoor er ook nog iets overblijft aan het einde van de maand. Balance is key! Wanneer je je uitgaven eens goed onder de loep neemt en een paar aanpassingen doorvoert, kun je die vervelende mid-month money blues doorbreken. En voor je het weet is het alweer pay day, zonder dat je hier al weken naar uitkijkt.

Bron: Stylist, Marie Claire | Beeld: Gossip Girl

Laatste nieuws

Zie ook