Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Miljuschka Witzenhausen over eerlijke foto's: 'Schoonheid schuilt niet alleen in een topmodel'

De presentatrice vertelt waarom ze het zo belangrijk vindt om haar eerlijke foto's te delen.

Weg met het schoonheidsideaal en kom maar op met die eerlijke beelden, zo luidt het motto van Miljuschka Witzenhausen. De gloednieuwe presentatrice van Obese staat inmiddels bekend als de queen van de eerlijke foto's en is niet van plan daar snel mee te stoppen, zo vertelt ze aan Grazia.

Gezond en gelukkig leven

Sinds deze week is het nieuwe seizoen van Obese te zien, met niet alleen een nieuwe opzet, maar ook een nieuwe presentatrice. Aan het roer staat niemand minder dan Miljuschka Witzenhausen, die de kandidaten dolgraag wil begeleiden naar een gezonder en gelukkiger leven. Geen crashdiëten, maar ervoor zorgen dat de kandidaten zich weer happy voelen in hun lichaam – zo is het doel van de presentatrice.

Body acceptance

Volgens Miljuschka gaat deze rol hand in hand met haar streven naar meer body acceptance. Dat je je eigen lichaam accepteert zoals het is, wil volgens de presentatrice niet zeggen dat je niet zou mogen afvallen. "Je moet doen waar je je lekker bij voelt", vertelt ze aan Grazia. "Het betekent niet dat als je blij en tevreden bent met jezelf, dat je nooit meer mag afvallen. Als dat iets is wat jou in de weg zit, met bijvoorbeeld bewegen en hoe je naar jezelf in de spiegel kijkt, dan moet dat kunnen, vind ik." Miljuschka vervolgt: "Ik ga af en toe ook naar tien kilo zwaarder, maar ik voel me het lekkerst bij 75 à 80 kilo. Ja, dan zorg ik toch dat ik dat weer een beetje op een rijtje krijg."

Dat is iets anders dan willen voldoen aan het ideaalbeeld, verduidelijkt Miljuschka. "Ik ben zelf natuurlijk dertigduizend keer op dieet geweest vroeger en heb ook heel lang met een soort ideaalbeeld in mijn hoofd gezeten. Inmiddels heb ik voor mezelf bepaald waar ik me lekker bij voel en zie ik ook dat dat ouderwetse ideaalbeeld niet de schoonheid bepaalt van een ieder."

Eerlijke foto's

Om voor eens en altijd af te rekenen met dat schoonheidsideaal, deelt Miljuschka naast de meest jaloersmakende food photos ook geregeld een eerlijke foto met haar Instagram-volgers. De presentatrice wil hiermee laten zien dat het heel normaal is om een vetje hier of een vetje daar te hebben, en dat je niet moet willen voldoen aan het ideaalbeeld. "Topmodellen zijn niet voor niets topmodellen, net zoals topsporters. Die hebben ten eerste een genenpoel waar je 'u' tegen zegt en ten tweede maken ze er hun levensmissie van om er op een bepaalde manier uit te zien", stelt ze.

Dit is dan ook een van de redenen dat Miljuschka het zo belangrijk vindt om die eerlijke foto's te blijven delen. "Het is belangrijk dat we een breder scala aan beelden zien online die gewoon écht zijn. Schoonheid schuilt niet alleen in een topmodel, maar ook gewoon in jou, mij, de buurvrouw, de vrouw achter de kassa, gewoon iedereen", aldus de presentatrice. "Alleen moet je dat wel zelf kunnen zien. Soms helpt het als andere mensen het je láten zien, dan kun je het zelf ook weer zien. Daarom vind ik het belangrijk om zulke eerlijke foto's te delen."

Voorbeeldfunctie

Wat Miljuschka echter liever privé houdt, is hoe ze haar lichaam onderhoudt. "Hoe ik afval en wat ik precies doe om in shape te blijven, dat is echt iets voor mij", vertelt ze. "Sommige mensen nemen daar namelijk aanstoot aan of gaan zichzelf ermee vergelijken. En ik wil iemand absoluut niet aanzetten tot een soort afvalrace met zichzelf", legt ze verder uit.

Een Kim Kardashian die in drie weken ruim zeven kilo verloor, alleen maar om in een jurk te passen? "Dan denk ik wel van: oef... Weet je, je bent wel een voorbeeld. En ik vind dat je dat serieus moet nemen."

Obese is elke woensdag om 20.30 uur te zien bij RTL 5. 

Beeld: BrunoPress