Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Bruiloft op de planning? Zo kleed je je naar de dresscode

We zetten veelvoorkomende dresscodes voor je op een rijtje.

Wie weleens naar een bruiloft is geweest of er binnenkort eentje gepland heeft staan, zal vast en zeker wel weten hoe lastig het soms kan zijn om een goede outfit te vinden. Helemaal als er een thema is. We've got you, want we leggen per veelvoorkomend thema uit wat er van je verwacht wordt!

Een duidelijke boodschap

Voorafgaand aan een bruiloft krijg je als het goed is een save the date en een uitnodiging op de mat. Daarin wordt onder andere onthuld waar de plechtigheid zal plaatsvinden en wat de dresscode is. Vaak is dat een term waar je niet zoveel mee kunt, zoals 'cocktail'. Het is echter wel aan te raden om je zo goed mogelijk aan de dresscode te houden, zodat je op de grote dag niet buiten de boot valt. Vooral voor de foto's is het mooi als iedereen de boodschap begrepen heeft. Daarom hebben we de vijf meest voorkomende dresscodes en hun betekenis hieronder voor je op een rij gezet.

Summer Chic

Hiermee wordt verwezen naar luchtige en zomerse outfits in felle kleuren. Denk aan zwierige jurken van linnen, grote zonnebrillen en een mooie hoed. Het is ook toegestaan om flink uit te pakken met make-up en accessoires. Het enige waar je mee moet oppassen, is dat je niet té vrolijk de deur uitgaat. Je wilt immers niet meer opvallen dan het bruidspaar zelf.

Smart Casual

Aan deze dresscode zitten de minste 'regels' verbonden. Er wordt verwacht dat je iets draagt dat je normaal gesproken ook naar een feest zou dragen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een mooi aansluitende pantalon met een top in een contrasterende kleur. Hakken zijn echter wel een must om een smart casual look compleet te maken.

White Tie

Als je naar een White Tie-bruiloft gaat, betekent dat dat het een chique gebeuren wordt. Denk aan een galajurk, het liefst eentje met een open rug of een mooie split. Het is belangrijk dat je zo elegant mogelijk ten tonele verschijnt. Handtassen zijn uit den boze, maar een mooie clutch mag dan weer wel. Ook een horloge is een no go, maar als je andere sieraden wilt dragen is dat zeker toegestaan. Zorg er daarbij wel voor dat ze goed bij je jurk passen.

Cocktail

Dit is de dresscode die vaak geldt bij bruiloften die alleen 's avonds gevierd worden. Er wordt verwacht dat je een cocktailjurk draagt, die kort (tot net iets boven of op je knieën) en speels is. Vaak hebben die jurken mooie details zoals strikken of ruches. Ook zit de bovenkant strak, maar zwiert de onderkant. Het wordt vaak aangeraden om zo'n outfit compleet te maken met pumps.

Tenue de Ville

Tot slot: hoewel deze dresscode ingewikkeld klinkt, is het in feite de Franse vertaling voor 'stadskleding'. Het is een dresscode voor een bruiloft die overdag plaatsvindt. Je komt het beste weg met een halflange jurk of een jumpsuit in een pastelkleur. Ook passen hakken in een soortgelijke, zachte kleur daar goed bij. Wit is sowieso uit den boze, maar bij deze dresscode al helemaal. De shine moet immers naar de bruid gaan!

Bron: Dingen voor Vrouwen| Beeld: Bridgerton