Miljuschka Witzenhausen over Obese: ‘Zelf ook dertigduizend keer op dieet geweest’

De presentatrice kan zich als geen ander inleven in de kandidaten.

Afvallen, aankomen, maandag opnieuw beginnen, ongelukkig worden van je spiegelbeeld: het zijn helaas herkenbare situaties voor de kandidaten van Obese. Ook presentatrice Miljuschka Witzenhausen kent deze gevoelens maar al te goed, zo vertelt ze in een openhartig gesprek met Grazia.

Gezonde leefstijl

Sinds gisteravond is het nieuwe seizoen van Obese te zien, met niet alleen een nieuwe opzet, maar ook een nieuwe presentatrice. Aan Miljuschka Witzenhausen de taak om, samen met haar team deskundigen, de kandidaten met overgewicht te begeleiden naar een gezonde levensstijl. Geen crashdiëten, maar ervoor zorgen dat de kandidaten zich weer happy voelen in hun lichaam – zo is het doel van de presentatrice.

In de vernieuwde versie van Obese helpen Miljuschka en haar team experts mensen met een BMI van onder de 40 die zo’n dertig tot vijftig kilo willen afvallen. Daartoe worden de kandidaten zo’n negen maanden intensief begeleid en krijgen zij na het programma nog vijf jaar hulp aangeboden bij het vasthouden van hun leefstijl.

Lekker in je vel

“Voor mij was het belangrijk dat we vanaf dag één een andere approach hadden”, vertelt Miljuschka over het nieuwe format van Obese. “Het moest niet alleen om het doel afvallen gaan, maar de kandidaten moesten er vooral met een beter gevoel uitkomen. Het gaat er niet om dat ze aan het eind maat 36 passen, maar dat ze uiteindelijk het lichaam hebben waar ze zich senang bij voelen. En dat kan ook maat 44, maat 46 of maat 52 zijn.”

Uiteindelijk is het doel van Obese dat de kandidaten weer lekker in hun vel zitten én weer van zichzelf gaan houden. Maar ook voor de kijkers thuis is dit een belangrijke les, aldus Miljuschka. “Ik hoop dat iedereen ziet dat van jezelf houden, op welke manier dan ook, niet over één nacht ijs gaat. Dat gaat stap voor stap en er gaat heel veel werk in zitten. Maar dat werk is wel voor jezelf, en niet voor iemand anders.”

Schoonheidsideaal

Miljuschka weet als geen ander hoe het is om te jojo-en met haar gewicht. Ze kan zich dan ook heel goed inleven in de kandidaten. “Ik vond het heel mooi om te zien dat we dezelfde struggles hebben. Dat je bijvoorbeeld op zondag vol goede moed begint en dat woensdag een collega taart mee heeft naar werk. Maar dat is het juist. Het leven moet leefbaar zijn. Het moet niet alleen maar crackers, salades en soepjes zijn”, vertelt ze. Balance is key, aldus de tv-kok.

“Ik ben zelf natuurlijk dertigduizend keer op dieet geweest vroeger en heb ook heel lang met een soort ideaalbeeld in mijn hoofd gezeten”, gaat Miljuschka verder. “Inmiddels heb ik voor mezelf bepaald waar ik me lekker bij voel en zie ik ook dat dat ouderwetse ideaalbeeld niet de schoonheid bepaalt van een ieder.” Ze heeft dan ook geen goed woord over voor het schoonheidsideaal. “Dat ideaalbeeld is natuurlijk de nekslag voor iedere man en vrouw, want het zorgt ervoor dat je iets wil nastreven. Maar topmodellen zijn niet voor niets topmodellen, net zoals topsporters. Die hebben ten eerste een genenpoel waar je ‘u’ tegen zegt en ten tweede maken ze er hun levensmissie van om er op een bepaalde manier uit te zien.”

Tot slot heeft de presentatrice nog een belangrijke boodschap: “Je moet doen waar je je lekker bij voelt.” You go, Miljuschka!

Obese is elke woensdag om 20.30 uur te zien bij RTL 5. 

Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws