Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Problem solved: zo voorkom jij een glimmend gezicht in de zomer

We hebben een aantal tips voor je.

Young asian woman looking at mirror, checking skin

Heerlijk die zon, maar dat glimmende gezicht zou je maar wat graag willen missen. Hoe kom je aan zo’n shiny huid en vooral: wat kun je eraan doen? Grazia geeft je praktische tips en tricks.

Vette huid

Het is logisch dat je huid wat vettiger is als het buiten warm is. Maar heb je het gevoel dat het vet van je voorhoofd druipt zodra je op ’t terras neerploft, blijf je maar deppen met tissues en lijkt je make-up bijna direct van je gezicht te glijden zodra je de deur uitstapt? Dan wordt zo’n glimmend gezicht wel heel vervelend.

First things first, waarom heeft de een veel last van een glimmende huid en lijkt de ander de dans te ontspringen? Dat heeft te maken met je talgproductie. Als je een verhoogde talgproductie hebt, gaat je huid sneller glimmen. Dit kan aangeboren zijn, maar het kan ook ontstaan door schommelingen in je hormonen of als je veel voedsel eet met een hoge glycemische index – zoals wit brood, chocola, chips – waardoor je bloedsuikerwaarden flink pieken en dan weer dalen. Straal je in de zomer opeens harder dan de zon, kijk dan eerst of er iets aan je huid verandert als je wat gezonder gaat eten. Als je last hebt van een glimmend gezicht, heb je misschien de neiging om je huid extra goed te reinigen met agressieve werkstoffen. Snappen we, maar dit kan juist averechts werken. Hierdoor droogt je huid uit en wordt de talgaanmaak gestimuleerd, waardoor je gezicht dus extra gaat glimmen.

Tips

Maak je huid liever schoon met een milde gel- of melkachtige facewash, zonder parfum. Mijd ook de volgende alcoholsoorten in reinigingsproducten, omdat deze extra uitdrogend werken: alcohol denat, ethyl alcohol, benzyl alcohol of isopropyl alcohol. Ook een afrader: scrubben. Misschien denk je zo je glimmende huid en mogelijke bijkomende puistjes te verminderen, maar scrubben doet je huid meer kwaad dan goed. Kies liever voor een exfoliant met salicylzuur om overtallig talg en dode huidcellen op een milde manier te verwijderen.

Wat moet je dan wél doen bij een glimmend gezicht? Gebruik in de ochtend en avond een toner op de T-zone van je gezicht. Hiermee dep je niet alleen de laatste vuilrestjes weg, maar ook overtollig vet. Ook een vettige huid moet gehydrateerd blijven, dus blijf gewoon smeren met een dag- en nachtcrème. Kies wel voor een lichte variant met eventueel kalmerende ingrediënten (zoals niacinamide) die de talgproductie afremmen.

Lifesavers

Naast het bestuderen van je huidverzorgingsroutine zijn er natuurlijk ook directe lifesavers waarmee je je glimmende gezicht wat minder shiny kan maken. Breng na je dagcrème bijvoorbeeld een primer aan. Deze matteert niet alleen, want de meeste soorten bevatten tegenwoordig ook fijne huidverzorgende ingrediënten die direct wat extra verzorging bieden.

Ook een aanrader: blotting paper. Hiermee absorbeer je overtollig vet. Wel even opletten hoe je ze gebruikt. De truc is om te deppen en niet te wrijven. Ook standaard in je handtas: matterend transparant poeder. Breng aan op de glimmende delen van je gezicht en je matteert de boel direct. Doordat het poeder transparant is, geeft het bovendien geen vlekken af. Handig! Zo, nu kun jij met een gerust hart ’t terras op.

Tekst: Babette Dessing | Beeld: iStock

Beauty
  • Skincare and beauty concept. Side portrait view of young asian woman touching healthy facial skin, checking acne. Female in white bathrobe looking at mirror, spending morning in bathroom