Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Aha: waarom je menstruatie stopt tijdens het zwemmen

Good to know!

A beautiful girl in the pool on an inflatable donut is having fun on a hot summer day

We've all been there: precies op het moment dat je je koffers pakt om naar een warm land te gaan, word je ongesteld. Een menstruatie komt vaak ongelegen, maar vooral als je op vakantie gaat is dit behoorlijk onhandig. Want nu kan je natuurlijk niet zwemmen! Of toch wel? Want je menstruatie 'stopt' in het water, en wij leggen uit hoe dat kan.

Zwemmen tijdens menstruatie

Je hebt je vast weleens afgevraagd: kan ik zwemmen terwijl ik ongesteld ben? Het antwoord daarop is: ja, dat kan. Je menstruatie 'stopt' namelijk als het ware wanneer je in het water ligt. Er is dus geen enkele reden waarom je niet zou gaan zwemmen tijdens je maandelijkse periode – en al helemaal niet wanneer je in een warm land vertoeft. Het water kan zelfs (buik)krampen verlichten. Maar hoe kan dat eigenlijk? Je verhoogt je endorfine-gehalte (een soort hormoon) tijdens lichaamsbeweging, ook als dat in het water is, wat die vervelende krampen verlicht.

Zonder tampon

Waarschijnlijk wist je al wel dat je gewoon kunt zwemmen met een tampon in. Maar ook als je vergeten bent om een tampon in te doen, kun je gewoon een duik nemen. De kans dat je doorlekt is namelijk ontzettend klein. De druk van het water zorgt ervoor dat er geen menstruatiebloed uit je vagina komt. Het bloed kan echter wel geforceerd worden als je druk zet op je vaginale spieren, dus houd daar rekening mee.

Uit het water

Ook wanneer je uit het water komt, is het even opletten. Het menstruatiebloed kan er dan alsnog uitkomen, maar no worries. Zorg er gewoon voor dat er een donkere handdoek op je strand- of zwembadbedje ligt, wat de druppels kan opvangen zonder dat iemand het ziet. Heb je (de eerste dagen) last van hevig bloedverlies? Dan raden we aan om alsnog een tampon te dragen. En als je het helemaal geen fijn idee vindt om het water in te gaan als je ongesteld bent, kun je natuurlijk ook gewoon aan de rand van het zwembad van de zon genieten en met je voeten in het water. Dat is ook absoluut niet verkeerd, als je het ons vraagt!

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Lifestyle
  • A beautiful girl in the pool on an inflatable donut is having fun on a hot summer day