Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

5 redenen waarom S10 van ons douze points krijgt

De beauty staat vanavond in de halve finale van het Eurovisiesongfestival.

Stien den Hollander aka S10 vertegenwoordigt ons land deze week op het Eurovisie Songfestival. Vijf redenen waarom de zangeres van ons nu al douze points krijgt. 

1. Selfmade 

Stien groeit op in Hoorn met haar tweelingbroer en moeder. Op haar dertiende gaat ze op gitaarles en plaatst ze haar eerste Engelstalige nummers op YouTube. Dat klinkt volgens haar te ‘pussy’, en ze stapt over op Nederlandstalige hiphop. Op haar zestiende debuteert ze met de single Chimi die ze zelf op SoundCloud zet en maakt ze vanuit haar slaapkamer haar EP Antipsychotica

2. Persoonlijke teksten 

In haar puberteit worstelt de zangeres met een depressie en wordt ze vier keer opgenomen vanwege psychoses. Zij lijdt aan schaamtegevoelens en durft niet naar de supermarkt of school. Het vormt de inspiratie voor Antipsychotica; het werken daaraan sleept haar uit haar psychose. Nu zit Stien beter in haar vel dan ooit. Vorig jaar verscheen haar album Vlinders, over relaties en haar zoektocht naar geborgenheid. Het songfestivalliedje De Diepte omschrijft ze als “een liefdesbrief aan je eigen verdriet”. 

3. Voorbeeld 

Inspirerend aan Stien is dat ze mentale problemen bespreekbaar wil maken. Dagelijks stroomt haar inbox vol met verhalen van mensen die zich in haar nummers herkennen. In het verleden hield ze regelmatig live-sessies op Insta om fans te helpen en gaf ze in het teken van geestelijke gezondheid een speciaal concert in Carré. In Wat Is Real zingt ze: “Alles lijkt oneindig in je hoofd, maar ik weet dat je ooit geluk vindt.” 

4. De looks

De kleding van Stien is– net als haar stem – fabulous. Op haar albumhoezen en in clips zoals Handen van mijn Moeder schittert ze in enorme theatrale jurken met tule en met pofmouwen. Voor optredens hult de zangeres zichzelf het liefst in het zwart. Van een matching broekpak tot een classy long black dress. “Op mijn veertiende maakte ik al de keuze om alleen zwart te dragen. Ik lijk er ouder door”, zegt ze. Haar stijlinspiratie komt van rappers als de Zweedse Yung Lean en (Kan)Ye

5. Female power

Waar de zangeres vroeger onzeker was over haar lichaam, verschijnt ze nu in korte topjes op het podium, maar alleen als ze dat zelf wil. Toen ze op haar zeventiende voor een shoot in ondergoed moést poseren, wist ze: dit nooit meer. Ze vertelt over de boodschap achter het nummer Maria: “Jouw seksualiteit is van jou, daar heeft niemand verder iets mee te maken.” 

Bron: Grazia (Rosa Lee Szarzynski) | Beeld: BrunoPress