Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Good to know: zo kies je de juiste bh-maat 

Wist je dat ongeveer 70 procent van de Nederlandse vrouwen de verkeerde bh-maat draagt? Een goed passende bh vinden is dus blijkbaar best een uitdaging. Heb je hier ook last van? We've got your back! In dit artikel lees je namelijk een aantal tips, zodat nieuwe bh's kopen voortaan een stuk makkelijker wordt.

Voor ieder lichaamstype een ander type bh

Welk type bh het beste bij je past, hangt mede af van je lichaamstype. Je moet dan letten op de vorm van je lichaam, maar persoonlijke voorkeur telt ook mee. Balconette en half cup bh's zijn voor vrijwel ieder lichaamstype geschikt. Deze ondersteunen de borsten goed en je krijgt er een natuurlijke vorm van. Er bestaan veel verschillende soorten bh's. Om je op weg te helpen, zetten we hieronder een aantal tips. 

Kleine borsten

Vrouwen met kleine borsten hebben baat bij een voorgevormde bh, push-up bh of een padded bh als ze een liftend effect willen hebben. Sommige van deze bh's hebben uitneembare kussentjes, zodat je borsten groter lijken. 

Grote borsten

Grote borsten hebben goede ondersteuning nodig. Een full cup bh is dan vaak een prima model, aangezien deze veel versteviging en ondersteuning biedt. Een push-up bh is in de meeste gevallen bij grote borsten niet nodig, maar mocht je er toch eentje willen dragen: kies een variant met een plunge model.

Stevige borsten

Heb je stevige borsten, dan zijn vrijwel alle soorten bh's wel geschikt. Het komt dan neer op een persoonlijke voorkeur. Wil je een mooie en zichtbare decolleté, dan is een plunge of push-up geschikt. Zoek je eerder het tegenovergestelde effect, dan is een full cup bh een goede keuze.

Slappe borsten

Een bh met goede ondersteuning en een hoog middenstuk is belangrijk, want deze geven slappe borsten meer vorm. De borsten blijven dan beter in de cup zitten. Een balconette of half cup bh is een goede keuze. Vermijd daarentegen plunge bh's omdat deze een laag middenstuk hebben.

Meest gemaakte fouten bij het kopen van een bh

Verkeerde omvang maat

De meeste steun van een bh komt van de rug. Je moet daarom de juiste omvang maat hebben. Het mag niet te wijd zijn en de bh-sluiting moet op het grootste of tweede haakje passen op het moment dat je het koopt. Naarmate je de bh draagt, wordt het namelijk wijder.Als de bh bij de achterkant omhoog kruipt bij je rug, dan is de onderband waarschijnlijk te wijd. Probeer in dat geval dus een kleinere maat, maar wel een cupmaat groter. Ga dus van 80D naar 75E.

Schouderbandjes

De bandjes bij de schouders moet je goed afstellen voor de optimale pasvorm. Heb je ze op de kleinste maat gezet, dan kan dat een teken zijn dat je een te grote omvang maat hebt gekozen.Snijden de bandjes in je huid, dan zijn je borsten waarschijnlijk te zwaar voor de bh. De onderband is dan ook te groot, waardoor het te weinig ondersteuning biedt. Kies dus voor een kleinere omvang maat en een grotere cupmaat om te kijken of het dan beter zit.

Cupmaat

Sommige vrouwen hebben last van teveel ruimte tussen de borst en de beugel of vouwen in de cup. Dit zijn tekenen dat de cupmaat te groot is. Pas dus een bh met een kleinere cupmaat: heb je normaal 80D, dan ga je nu voor 80C.Een cupmaat kan natuurlijk ook te klein voor jouw borsten zijn. Dit merk je aan de beugels wanneer deze het borstbeen niet raken, maar ook als de borsten niet in de cups passen. Een grotere cupmaat verhelpt deze problemen. Ga dus van een 80D naar een 80E.Een goed zittende bh hoort gewoon lekker te zitten. Nu je weet waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe bh, hopen we dat je voortaan ook de juiste maat kiest. Kom je er toch niet helemaal zelf uit? Dan kun je uiteraard ook advies vragen in de winkel. Medewerkers kunnen dan de juiste maat voor je opmeten, zodat je zeker weet dat je goed zit. Vaak kun je ook meerdere modellen en maten passen, waardoor je vanzelf merkt welke bh's het beste bij jouw lichaam aansluiten, wat je zelf mooi vindt staan en wat lekker zit.

Beeld: Pexels