Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Bruin worden met SPF 50 op: kan dat wel?

Een dermatologe legt het uit.

Woman floating on a white inflatable in swimming pool in a pink bikini.

In de zomer vinden we het heerlijk om af en toe even lekker in de zon te gaan liggen. Natuurlijk is het dan belangrijk om je goed in te smeren met zonnebrandcrème, al doet niet iedereen dat. Sommige mensen zijn er namelijk van overtuigd dat je minder snel bruin wordt met SPF 50 op. Maar hoe zit het nou precies met die tan creëren als je een zonnebrand met een hoge SPF gebruikt?

UVA en UVB

NU.nl ging met dermatologe Noor van Oosten in gesprek over feiten en fabels op het gebied van zonbescherming. Zij wil allereerst benadrukken dat de werking van zonnebrand per merk verschilt. "Het verschil zit hem vooral in het type straling waartegen crèmes beschermen. Sommige beschermen alleen tegen UVA-straling en minder tegen UVB. Kies altijd voor een merk dat op de verpakking vermeldt dat het beschermt tegen UVA én UVB-straling." Ze raadt iedereen aan om zonnebrandcrèmes altijd bij de apotheek te kopen. "En het liefst met een hoge factor. Minstens factor 30."

De factor

Op de vraag wat een factor bij zonnebrand eigenlijk zegt, heeft Van Oosten een uitgebreid antwoord. "De factor zegt iets over het percentage straling dat de huid nog bereikt na het insmeren. Factor 30 betekent dat je huid nog blootgesteld is aan een dertigste straling. Voor factor 20 betekent het een twintigste, enzovoorts. De factor heeft daarmee invloed op de tijd die je door kunt brengen in de zon zonder te verbranden. Omdat er bij factor 30 minder straling de huid bereikt dan bij factor 20, kun je met factor 30 langer in de zon blijven zonder te verbranden. Met factor 50 kan dat nog langer." Smeren met een enorm lage factor (zoals factor 8) heeft dus weinig zin. "Afhankelijk van je huidtype verbrand je bij factor 8 vrij snel. Na een minuut of tien moet je dan opnieuw smeren. Dat doet niemand."

Wel of niet bruin?

Dan de vraag die veel mensen zichzelf stellen: kun je bruin worden als je zonnebrand met SPF 50 gebruikt? "Zeker. Dat is een veelgehoord misverstand. Die hoge factor zegt iets over de hoeveelheid straling die de huid bereikt. En dus ook over de tijd die je in de zon kunt doorbrengen zonder te verbranden. Je huid wordt wel degelijk bruin. Doordat hij niet verbrandt, blijft hij bovendien langer en mooier bruin."

Voldoende smeren

Hoe vaak per dag je met zonnebrand aan de gang moet, is voor iedereen verschillend. "Het hangt af van je huidtype, de factor die je gebruikt en wat je in de zon doet", aldus Van Oosten. "Na het zwemmen of afdrogen moet je altijd opnieuw insmeren. Ook al staat er 'waterbestendig' op het flesje. Als je veel zweet, moet je ook vaker smeren." En hoeveel zonnebrand hebben we dan nodig? "Niet te weinig. Uit onderzoeken blijkt dat mensen over het algemeen te zuinig en te slordig zijn bij het insmeren. Zuinig smeren geeft een lagere beschermingsfactor dan op de verpakking staat. Ga voor twee milligram per vierkante centimeter huid. Dat is vrij veel." Weten we dat ook weer!

Bron: NU.nl, Beau Monde | Beeld: iStock

Beauty
  • Woman floating on a white inflatable in swimming pool in a pink bikini. She is tanned in turquoise water wearing a sun hat.