Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Mascha Feoktistova: 'Ik krijg DM's als: ‘Alle Russen het land uit'

'Natuurlijk sta ik niet achter deze oorlog, geen enkele Rus die ik ken doet dat.'

Mascha Feoktistova (35) is influencer en ondernemer. Ze vlogt samen met haar man Gregor op de YouTube-kanalen Beautygloss en Vloggloss en ze schreef drie boeken. In juli 2020 werd ze moeder van dochter Mila

'Wat vind jij hier nou van als Rus?'

"Mijn hart breekt door wat er aan de hand is in Oekraïne. De dag dat wij op vakantie gingen naar Dubai, brak de oorlog uit en dat voelde zo dubbel. We hebben continu het nieuws in de gaten gehouden en met iedereen erover geappt. Ik geloof dat na één dag de berichten al begonnen te komen: ‘Wat vind jij hier nou van als Rus? Graag een statement!’ Maar ook DM’s als: ‘Alle Russen het land uit’, en iemand die vroeg: ‘Ben je al ontslagen?’ Ik zei: ‘Waarvan?’ ‘Nou, door klanten die niet meer met je willen werken omdat je Rus bent?’ kreeg ik als reactie."

"Ik dacht: wat is dit nou? Dat zou zware discriminatie zijn, puur omdat ik ergens geboren ben. Natuurlijk sta ik niet achter deze oorlog, geen enkele Rus die ik ken doet dat. Aan de ene kant wil ik er het liefst de hele dag over praten, maar ik wil geen spokesperson zijn, want it’s not about me. Ik ben ook benaderd door serieuze kranten die wilden weten wat mijn mening is. Ik dacht: ben ik nu echt het beste wat je kunt vinden?"

Afkomst

"Ik was vier toen ik naar Nederland kwam en heb mijn Russische nationaliteit op mijn achttiende opgegeven, waardoor ik zelfs het land niet meer in kom. Ik voel me meer Nederlands dan Russisch, ik ben natuurlijk ook getrouwd met een Nederlander. En ja, ik heb nooit een geheim gemaakt van mijn afkomst en ben er altijd trots op geweest, maar het laatste wat ik wil is het gezicht van Rusland worden."

Geen oorlogskenner

"Ik ben geen expert en ook geen oorlogskenner. Er zijn zoveel vrouwen die Ruslandkunde of politicologie hebben gestudeerd en misschien ook wel Russisch zijn, waarom vraag je hen niet als deskundige? Ik moet er niet aan denken dat ik iets zeg en op zo’n How can I make this about me-account beland, dit gaat namelijk echt niet over míj. Wat niet wegneemt dat alles wat er nu gebeurt me ontzettend raakt. Mijn oma woont nog in Rusland, die krijgt wel iets mee, maar ze is al heel oud. Mijn ouders, die in Nederland wonen, slapen er niet van, zij vinden het allemaal verschrikkelijk."

Doneren

"Ik probeer op mijn manier een steentje bij te dragen door te delen waar je geld kunt doneren, en ik heb een link geplaatst naar Stichting Vluchteling, die sterke content met goede beelden heeft. Dat levert ook reacties op als: ‘Nu laat je je ineens horen, bij andere oorlogen niet.’ Maar dat is complete onzin. Ik heb altijd berichten gepost ter support en ben zelf ook naar een asielzoekerscentrum gegaan om spullen te brengen en mensen te spreken. Dan denk ik wel: waar was jij met je wijzende vingertje online?"

Beeld: Nine IJff