Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Not so much: zoveel procent vindt echte liefde in datingshows

Bij welk programma vind je wel de liefde?

First Dates, Love Island en de Bachelor: wij zijn altijd wel te porren voor datingshows. Toch lijkt het behoorlijk zeldzaam dat mensen verliefd worden tijdens een programma. Hoeveel mensen uiteindelijk het geluk in de liefde vinden? Dat zal je verbazen!

Langs de meetlat

Volgens seksuologe Eveline Stallaart, die ook expert en matchmaker bij MAFS is, is het per programma erg verschillend. Bij RTL Boulevard legt ze alle datingshows langs de meetlat, en daar komen interessante conclusies uit. Zo heeft Lang Leve de Liefde 250 afleveringen gedraaid, waarvan 42 stellen samen zijn gebleven. Het slagingspercentage ligt op zo'n 7 á 8 procent.

Bij Boer zoekt Vrouw is dit wat hoger, en zijn er 85 relaties ontstaan van alle 103 boeren die meededen. Ook zijn er negentig kinderen uit voortgekomen. Maar First Dates? Met Victor achter de bar en Denice (of voorheen Sergio) bij de deur, denk je dat de liefde vanzelf opbloeit. Maar helaas: van alle 730 singles hebben vijf koppels de liefde gevonden. Het slagingspercentage ligt hier dan ook erg laag, namelijk 0,68 procent. Ai!

Married At First Sight

Eveline, die bij MAFS zelf expert is, heeft ook 'haar' programma langs de meetlat gehouden. "31 koppels hebben we geproduceerd. Daar zijn er nog twee van samen." Ook niet heel hoog, maar voegt ze er nog aan toe dat het programma ook leerzaam was voor de kandidaten. "Deze mensen hebben wel prachtige levenslessen gehad. En de kijkers hebben natuurlijk een geweldige tijd gehad."

Hoe komt dat?

Liefde via een programma vinden is dus niet altijd succesvol. Toch is het wel te verklaren waarom boeren sneller de liefde vinden dan iemand die een blind date heeft, legt Eveline uit. "Je ziet heel duidelijk dat de dames die brieven sturen naar Boer zoekt Vrouw de boeren al een beetje kennen. Je weet al best veel van die boer, alsook over je eigen toekomst. Boerderij, werk. Dat scheelt heel veel. Bij de andere datingshows is het allemaal blind matchen. Dat matchen gebeurt bij een MAFS dan weer veel uitgebreider dan bij een dagelijkse show als First Dates, waar het veel sneller moet." Aha!

Bron: Love Reality | Beeld: Love Island videostill