Dit is waarom op vakantie gaan met een camper zo populair is

Een woord: vrijheid.

Op vakantie gaan of een langere reis maken met een camper is van alle tijden. Je kent vast wel de populaire Volkswagen busjes uit de jaren 70, die niet alleen toen veel werden gebruikt, maar nu nog steeds heel erg in trek zijn. De laatste jaren zijn campers steeds populairder geworden en nu tijdens de pandemie gaat het helemaal door het dak. De campers vliegen als warme broodjes over de toonbank. We kunnen ons er wel iets bij voorstellen, maar wat maakt de camper nou zo razend populair? 

Waarom een camper?

Op reis gaan met een camper is hot. Maar wat verklaart dan die populariteit? Dat is in één woord samen te vatten: vrijheid. Met een camper kun je gaan en staan waar je maar wilt. Hoewel dat met een tent of caravan ook prima lukt, is het met een camper allemaal nét wat beter.

Je hebt wel de gezelligheid en het gevoel van vrijheid zoals wanneer je met een tent op de camping staat, maar dan wel met meer comfort van je eigen huisje op wielen. Je kunt bijvoorbeeld je fietsen achterop meenemen, je kunt douchen en naar de wc en ook nog eens koken in de camper. Alles wat je nodig hebt, is bij de hand.

Camper vs. caravan

Al deze dingen vind je ook in een caravan, maar een camper is vaak net iets handiger. Je hebt hem sneller geïnstalleerd wanneer je op je bestemming aankomt en dat maakt het ook veel makkelijker om hem ook even voor een weekendje mee weg te nemen. Dat betekent dat je vooral in de zomer er lekker vaak op uit kunt gaan. Een nadeel van een camper is dan wel weer dat je tijdens de reis niet zomaar even de auto kunt pakken om naar een dorpje in de buurt te rijden. Je camper is ten slotte ook je vervoersmiddel. Maar dat kan dan weer opgelost worden door bijvoorbeeld goede fietsen mee te nemen. 

Hoe kom je aan een camper?

Niet iedereen heeft natuurlijk een camper op z’n oprit staan en ook niet de financiële middelen om er zomaar eentje aan te schaffen. Wil je zelf een camper kopen dan moet je flink in de buidel tasten. Een goed alternatief is het huren van een camper. Dat doen dan ook veel mensen tegenwoordig. Je hebt geen groot startkapitaal nodig en je kunt het makkelijk een weekend uitproberen voordat je bijvoorbeeld een langere reis wilt maken met de camper.

Je kunt terecht bij speciale verhuurbedrijven, maar misschien nog wel leuker is het huren van een camper via een particulier. Dat kan bijvoorbeeld via Goboony. Heb je zelf een camper dan is het verhuren daarvan ook een ideale manier om je eigen kosten weer terug te verdienen en zelfs nog wat extra over te houden.

Huisje op wielen

Een camper hoef je niet alleen te gebruiken voor een vakantie van twee of drie weken. Steeds meer mensen kiezen ook voor het leven on-the-road, ze leven eigenlijk vanuit de camper. Mensen die flexibel zijn wat betreft hun werkplek, zoals de meeste zelfstandige ondernemers bijvoorbeeld, kunnen makkelijk vanuit elke plek ter wereld hun werk doen en kiezen ervoor om te wonen, werken en leven vanuit de camper.

Door corona werken heel veel mensen thuis en komen we erachter dat eigenlijk heel veel beroepen prima vanuit een andere werkplek uitgevoerd kunnen worden. Dus ook mensen in loondienst kiezen ervoor om door Europa te trekken en vanuit daar gewoon te werken. Je kunt van het leven in de camper zelfs je werk maken. Je deelt alles vanuit de camper en verdient er ook nog eens geld mee door samenwerkingen aan te gaan met bedrijven. 

Handig aangelegd? Bouw je eigen droomcaravan

De aanschaf van een caravan is prijzig. Wanneer je zelf echter handig bent, of een handige (schoon)vader, vriendin, oom of tante hebt, dan kun je er ook voor kiezen om een wat goedkopere caravan of een oud busje op de kop te tikken en deze zelf om te bouwen tot een goed werkend droom exemplaar, helemaal van deze tijd. Het kost even wat tijd, maar dan heb je uiteindelijk wel je eigen camper, helemaal naar jouw wens ingericht. Wanneer je zonnepanelen op het dak zet, kun je ook nog eens helemaal zelfvoorzienend zijn. Zo komt die droomreis, of misschien wel het volledige leven vanuit een camper weer een stukje dichterbij.

Beeld: Pexels

Laatste nieuws