Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Onthuld: dít is de meest fashionable stad van Nederland

En, klopt het?

Gossip Girl

Een dagje shoppen in Amsterdam, Rotterdam of Groningen: we love it. Maarre, wat is nou eigenlijk de meest fashionable stad van ons kikkerlandje? Esprit zocht het uit en kwam met verrassende resultaten.

Onderzoek

"Bij Esprit zijn we al vijftig jaar met mode bezig. In die tijd hebben we geleerd dat de woonomgeving een van de grootste inspiratiebronnen is voor een modebewust persoon. Wij geloven dat modebewustzijn niet alleen wordt gevormd door familie en vrienden, maar ook door de stad waarin je woont", weet Leif Erichson, president Esprit Europa, te vertellen. Daarom kwam het merk met de 'Fashionable Steden Index', waarmee het de meest fashionable steden van Nederland brengt.

Maarre, hoe bepaal je nou wat modebewust is en niet? Om het begrip 'modieus' te meten, keek het onderzoek naar maar liefst achttien (!) factoren. Die factoren konden worden onderverdeeld in zes onderwerpen, namelijk: mode-industrie, winkelbeleving, betaalbaarheid van winkelen, mode-educatie, sociale media en cultuur. Denk bijvoorbeeld aan het aantal kleding-, schoenen-, en vintagewinkels, het aantal hoofdkantoren van modemerken en het aantal mode-opleidingen per stad. Aha!

Fashionable

Het zal misschien niet als een enorme verrassing komen, maar uit het onderzoek kwam Amsterdam naar voren als de meest fashionable stad van Nederland. In de hoofdstad zitten maar liefst 375 modehoofdkantoren, 42 modellenbureaus en 6 mode-universiteiten. Ga je liever ergens anders shoppen? Dan kun je het beter wat zuidelijker opzoeken. Maastricht staat namelijk op nummer 2 in het rijtje van modesteden, maar scoort het beste op shopping-beleving. De Limburgse stad heeft maar liefst 182 kledingwinkels en 44 schoenenwinkels per 100.000 inwoners. Maastricht te ver weg? Ga dan een dagje shoppen in modestad nummer 3: Arnhem.

Als je goedkoop uit wilt zijn, kun je volgens het onderzoek het best gaan shoppen in Zoetermeer. Daar leg je gemiddeld zo'n veertig euro neer voor een jurk, nog eens veertig euro voor een jeans en zo'n tachtig euro voor een paar schoenen. De duurste stad is Alkmaar, waar je zo'n zestig euro betaalt voor een jurk en maar liefst negentig euro voor een spijkerbroek. Good to know!

Misschien ook voor jou:
Dit zijn de beste Europese steden om te winkelen
Fashion
  • Esprit
  • Gossip Girl