Science says: bellen met je moeder is goed voor je gezondheid

Bellen met je moeder maakt je niet alleen happy, maar ook nog eens healthy.

Lees ook

Vroeger kon je haar misschien soms niet uitstaan, maar nu je zelf ouder bent is er niemand met wie je liever kletst dan met je moeder. Enne, een belletje met je mom blijkt niet alleen heel gezellig te zijn, het is ook nog eens hartstikke gezond.

Bellen met moeder

Je moeder is waarschijnlijk de eerste die je belt wanneer je goed of juist slecht nieuws hebt. Als jullie een goede band hebben, bel je haar misschien ook weleens zomaar op om bij te kletsen. Kom jij voor je gevoel meteen tot rust wanneer je haar stem weer hoort? Dat is heel logisch, als we de wetenschap mogen geloven. Een belletje met je moeder zorgt er namelijk voor dat je lichaam het hormoon oxytocine aanmaakt en dat het stresshormoon cortisol vermindert. Dit blijkt uit onderzoek van de University of Wisconsin-Madison.

Knuffelhormoon

De oxytocine-hormonen die je lichaam aanmaakt staan ook wel bekend als het ‘knuffelhormoon’, dat belangrijk is bij sociale contacten en helpt tegen stress. Wat de onderzoekers opviel, is dat de oxytocine-aanmaak van een telefoontje naar je moeder gelijkstaat aan haar in real life spreken. Ter vergelijking: een appje komt niet eens in de buurt van deze resultaten.

Onderzoek onder vrouwen

Een kleine sidenote bij dit onderzoek, is dat het alleen is uitgevoerd onder vrouwen. Dat neemt niet weg dat iedereen weleens kampt met stress, vooral in de onzekere tijden waarin we momenteel zitten. Een belletje naar je moeder kan dus helemaal geen kwaad. Daar doe je haar een groot plezier mee én je eigen gezondheid is je dankbaar!

Bron: Dingen voor Vrouwen, Happy in Shape | Beeld: Friends

Laatste nieuws

Zie ook