Met deze 4 tips bescherm jij je huid tegen de zon

#2 áltijd je huid goed insmeren met zonnebrandcrème.

Zodra het zonnetje zich laat zien, zijn wij in de zon te vinden. Als we de zon ingaan, smeren we ons altijd netjes in met zonnebrandcrème. Maar hoe lang ben je beschermd als je je hebt ingesmeerd en waar moet je nog meer aan denken om je huid goed te beschermen? Wij hebben een aantal tips verzameld en zetten het voor je op een rij.

Ge’zon’d

Is zonnen eigenlijk gezond voor je? Dat hangt er helemaal vanaf. Onder invloed van zonlicht maak je namelijk vitamine D aan. Om vitamine D aan te maken moet je dagelijks zo'n vijftien à dertig minuten onbeschermd zonnen. Je huid kan een bepaalde dosis UV-straling per dag aan, wat per huidtype verschilt. De kleur, dikte en sterkte van je huid spelen hierin een rol. Wist je overigens dat de zon voor een natuurlijke huidverdikking zorgt die in de loop van de zomer de huid beter beschermt tegen verbranding? Maar dit betekent zeker niet dat je je niet hoeft in te smeren.

Je huid te veel blootstellen aan zonlicht is schadelijk voor je huid. Voorkom dan ook dat je verbrandt en ga na die vijftien à dertig minuten (of nog eerder op heel hete, zonnige dagen) uit de zon of smeer je in met speciale zonnecosmetica. Bovendien kan een huidcoach je adviseren hoe je dagelijks met de zon en je persoonlijke huidbescherming omgaat, zodat je optimaal kunt genieten.

1. Kies een goede zonbescherming

We weten het allemaal: overdaad schaadt, dus ook bij zonlicht. Een goede zonbescherming is dan ook een must – ook als je langer van een sunkissed huid wilt genieten. De SPF (oftewel Sun Protection Factor) geeft aan welke UBV-bescherming een product tegen zonnebrand geeft.

Kies de zonnebrandcrème altijd met zorg en onthoud dat de beschermingsfactor moet aansluiten op de individuele huid. Kijk ook altijd of het UVA-symbool op de zonproducten staat. Dit geeft aan dat UVA én UVB in dezelfde verhouding wordt gefilterd.

2. Koester je huid

Wees lief voor je huid. Je huid is immers uniek en is de beste bescherming tegen externe invloeden. Wist je dat de huid twee beschermingsmechanismen heeft? Huidverdikking en pigmentatie. Laat je huid daarom in de zomer met rust door geen intense peelings uit te (laten) voeren.

De huid heeft een zelfbeschermingswaarde, gemeten per huidtype met een normale pigmentatie en nog belangrijker als natuurlijke beschermer: huidverdikking, dat kan wel oplopen tot een SPF 30! Een huid die behandeld is met peelings, zuren of depigmentatie crèmes kunnen daardoor niet meer dezelfde zonbeschermingswaarde hebben dan men gewend is. Voor een optimale bescherming van de huid is een goede huidmeting dan ook essentieel!

3. Smeer ‘em!

Maar hoe lang kun je eigenlijk onbeschermd zonnen en wanneer moet je je insmeren? Iemand met huidtype twee verbrandt in de middagzon na zo'n twintig minuten. Als diegene zich goed insmeert met een zonnebrandcrème met SPF 15, treedt de zonverbranding pas op na 15 x 20 minuten, dus na 5 uur.

Met SPF 15 zal een huidtype twee zodoende na 5 uur verbranden, ook als diegene zich goed heeft ingesmeerd. Het KNMI geeft dagelijks de zonkracht aan, maar het zelf berekenen van de twintig minuten is niet altijd easy peasy. Laat je huid daarom altijd goed doormeten bij een huidcoach, zodat zij je goed kan adviseren welk SPF-product bij je huid past.

Let wel, een zonbescherming heeft geen opstapelend effect. Een dergelijke crème beschermt eenmalig voor vijf uur. Tussentijds smeren betekent dus niet dat je vanaf dat moment opnieuw vijf uur beschermd bent.

Overigens is het wel belangrijk om je tussentijds opnieuw in te smeren. De beschermende zonnebrandcrèmelaag slijt namelijk binnen een aantal uur. Dit wordt versneld door het dragen van kleding, in het zand liggen en zwemmen. Aha!

4. Smeer je in met Sun Perfection

Maar wat is nou echt een goede zonnebrandcrème? Wij tippen je graag de producten uit de Sun Perfection-lijn van hannah. Deze lijn bestaat uit een serie huidverbeterende dagcrèmes voor het beschermen én behouden van een mooie en gezonde huid in de zon.

Elk product heeft als basis Macadamia-olie. Deze rijke voedende olie stimuleert de bruining van de huid, beschermt op een natuurlijke wijze tegen UV-straling én heeft een intensief verzachtende werking op de huid. Deze producten perfectioneren het zonlicht en laten je huid daarmee profiteren van uitsluitend de goede eigenschappen van licht. Hierdoor is je huid niet alleen goed beschermd, maar kan je ook optimaal van de zon genieten. Sounds good!

Blijf je wel regelmatig – het liefst elke twee uur – insmeren. En zoek een plekje in de schaduw op als je huid warm en branderig begint te voelen, maar voorkomen is uiteraard beter dan genezen.

Sun Perfection

Hannahs Sun Perfection-lijn kreeg onlangs een complete restyling in milieubewustere en minimalistische tubes zonder doosje. De Fade Treatment, High Quality Cream en Juvi Protect zijn hierdoor handzamer en nog makkelijker mee te nemen. Dat geldt ook voor het gebruik in de salon.

Ook zijn de Sun Perfection-producten verder doorontwikkeld en gefinetuned. Hierdoor is de gehele Sun Perfection-lijn geheel bijgewerkt op basis van de publieke opinie over duurzaamheid en de wetenschappelijke onderbouwing betreft de norm van de hedendaagse milieueisen. Ofcourse wel met behoud van hoge kwaliteit op de huidverbeterende werking en feeling van deze populaire producten. Vanaf heden verkrijgbaar in het nieuwe jasje van 60ml/€54,- via hannah.nl en/of check de salon locator voor een huidcoach in de buurt.

Fade Treatment, High Quality Cream en Juvi Protect van hannah

De beste producten

De hannah Body Shields SPF50 beschermt je huid als je langer dan 15 à 30 minuten in de zon wil zitten. Enne, dit product voorziet zelfs de meest kwetsbare of gevoelige lichaamshuid van een maximale bescherming in de zon. Score!

Mocht je ondanks een goede zonbescherming toch zijn verbrand? Ga dan niet met komkommers of yoghurt in de weer, maar smeer je in met een vochtherstellend masker om zonnebrand aan te pakken. Hannahs Hydro Mask hydrateert, herstelt en verzacht de huid. Dit masker voelt helemaal lekker aan als je het product eerst nog even in de koelkast hebt gezet.

Beeld: hannah

Laatste nieuws