Waarom groene energie in 2021 de beste duurzame keuze is

Wij leggen het aan je uit.

Steeds meer Nederlandse huishoudens gebruiken groene stroom. Het is een ontwikkeling die past bij de duurzaamheidstrend van de afgelopen jaren. Misschien overweeg je ook wel om over te stappen op groene stroom. In dat geval is het verstandig om verschillende aanbieders te vergelijken. Waarom zou je voor groene stroom kiezen en hoe vind je een aanbieder met écht groene stroom? In dit artikel leggen we het graag uit.

Welke bronnen van groene energie bestaan er?

Vandaag de dag hebben we de keuze uit verschillende bronnen van groene energie. Denk bijvoorbeeld aan windenergie, waterenergie, zonne-energie en geothermische energie. Hoewel sommige bronnen in bepaalde klimaten (denk bijvoorbeeld aan locaties met veel zon) beter werken, bieden ze vrijwel altijd voordelen. Deze groene energiebronnen hebben bijvoorbeeld een minder schadelijke impact op het milieu. Schadelijke stoffen zijn met dit energiegebruik verleden tijd, en dat kan de aarde én de mensheid goed gebruiken.

Groene energie is vrijwel altijd beschikbaar

Groene energie is vrijwel altijd beschikbaar en bij te vullen. De zon, water, warmte en planten zijn altijd om ons heen en dus toegankelijk. Dit is een groot verschil met fossiele brandstoffen, die nog steeds door veel bedrijven en huishoudens worden gebruikt. Wel is er sprake van een trend waarbij steeds meer individuen en bedrijven, zoals Patagonia, kiezen voor groene energie omdat het beter is voor het milieu.

Goed voor onze gezondheid

Groene energie is goed voor onze gezondheid. Fossiele energie vervuilt de lucht, het water en de bodem. Dit brengt de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee. Ook kinderen worden er helaas aan blootgesteld. Groene energiebronnen stoten vrijwel geen vervuilende stoffen uit. Uiteindelijk leidt dat tot een betere gezondheid van alle wereldburgers. En dat willen we toch allemaal?

Minder uitstoot van schadelijke emissies

Door te kiezen voor groene stroom draag je bij aan het verminderen van de uitstoot van schadelijke emissies. We weten allemaal dat de aarde aan het opwarmen is. Niet-hernieuwbare vormen van energie dragen daar aan bij omdat ze warmte vasthouden. Dit vergroot de gemiddelde temperatuur van de aarde. Uiteindelijk leidt dit tot verdere en schadelijke klimaatverandering. Bij groene energie is daar geen sprake van. Deze bronnen zijn namelijk hernieuwbaar en houden geen warmte vast.

Stabiele prijzen

De prijzen van niet-hernieuwbare energiebronnen zijn niet stabiel. Dit zorgt voor onzekerheid en verwarring. Bij groene energie zijn de prijzen echter veel stabieler. Dit komt door het feit dat na de bouw van een energiebron de kosten voor onderhoud en exploitatie een stuk lager zijn dan die van fossiele brandstoffen.

Groene energie is betrouwbaar

Groene energie is heel betrouwbaar. Zware weersomstandigheden, zoals storm, regen of onweer, hebben geen negatieve effecten. Sterker nog; een groene energiebron slaat windenergie en zonne-energie op zodat het later over een energiereserve beschikt.

Goed voor de economie

Ook belangrijk is dat groene energie goed is voor de economie. De niet-hernieuwbare energie industrie is grotendeels gemechaniseerd, terwijl deze nieuwe energiebronnen allerlei nieuwe systemen met zich meebrengen waarvoor arbeiders nodig zijn. Dit leidt tot meer banen en heeft dus een positief effect op de economie. Meer werkgelegenheid betekent een beter functionerende economie. Op dit moment werken honderdduizenden mensen al in de groene energie industrie en dit aantal zal in de toekomst verder toenemen.

Verbeter de leefomstandigheden op onze planeet

Het gebruik van groene energie is een ontwikkeling die past bij de duurzaamheidstrend. Steeds meer bedrijven, huishoudens en individuen vinden het een goed alternatief voor de traditionele energiebronnen. Toch is de groep mensen die er gebruik van maakt nog steeds te klein. Zo is er op winkelgebied nog wel verbetering nodig. We hebben maar één planeet en als Moeder Aarde gezond is zijn wij mensen dat ook. Met het gebruik van groene energie maak je een belangrijke stap in het verbeteren van de leefomstandigheden op onze planeet.

Tot slot: hoe kies je de juiste groene stroom aanbieder?

Heb je de keuze gemaakt voor groene stroom? Dan is het tijd voor de laatste stap: het kiezen van een groene stroom aanbieder. Helaas is niet alle groene stroom écht groen. Dit komt omdat door een simpel trucje sommige grijze stroom als groene stroom verkocht kan worden. Zodoende is het belangrijk om te kiezen voor een goede groene stroom aanbieder. Tot slot een aantal tips om de juiste keuze te maken:

  1. Vergelijk verschillende aanbieders met elkaar en maak een keuze op basis van prijs-kwaliteit.
  2. Verdiep je in de verschillende aanbieders en lees beoordelingen van eerdere klanten door. Op die manier krijg je een goed beeld van het bedrijf.
  3. Twijfel je nog steeds? Neem dan contact op met de aanbieder en stel alle vragen die je hebt. Hopelijk helpen ze je vooruit en kies je met volle overtuiging voor groene stroom.

Laatste nieuws