Real life: ‘Van jongs af aan kreeg ik mee dat je beter bent met een lichtere huid’

"Ik heb bijna tien jaar lang mijn huid gebleekt", vertelt influencer Diipa Khosla.

Hoe lichter de huid, hoe beter, wordt helaas nog steeds gedacht. En dat moet stoppen, vindt influencer Diipa Khosla (29) die de actie #endcolorism is gestart. ‘Ik heb bijna tien jaar lang mijn huid gebleekt.’

Beautytaboe

Het is in Nederland misschien wel een van de laatste beautytaboes: het bleken van je huid. Maar in Amerika, Afrika en vooral in Azië liggen cosmetische bleekmiddelen bij iedere drogist. Sterker nog, in landen als Thailand en India moet je soms je best doen om beautyproducten te scoren die de huid juist niet oplichten. Daar geldt immers nog steeds: hoe lichter je huid, hoe mooier je bent. Want daardoor heb je meer kansen in het leven. Influencer Diipa Khosla weet er alles van. Ze werd geboren in India en kwam naar Nederland om te studeren, en uiteindelijk ook te settelen met haar man. “Gelukkig maar. Want hier realiseerde ik me pas waar ik mee bezig was. Net als zoveel tienermeisjes wilde ik op mijn dertiende een lichtere huid, net als alle Bollywood-sterren,” vertelt Diipa. “Al van jongs af aan kreeg ik mee dat je mooier, en eigenlijk beter, bent met een lichtere huid. Dat is het kaste-systeem dat je nog steeds in India hebt. Hoe donkerder je bent, hoe armer. In steden als New Delhi en Mumbai valt het wel mee, maar op het platteland leren meisjes echt dat ze met een donkere huid niet aan de man komen. Dan is het heel verleidelijk om je huid te bleken, in de hoop dat je net zo mooi, rijk en succesvol wordt als alle sterren die je ziet op televisie. Ik had dat ook, mijn eerste beautyroutine was het bleken van mijn huid.”

Van mezelf houden

Voor Diipa kwam de omslag dus in Nederland, door de vele huidskleuren die ze zag op straat. “En ook door mijn man. Hij is juist deels op mijn huidskleur gevallen, hij vindt het prachtig. Ik merkte hoe goed het mij deed om mijn kleur te accepteren. Pas toen, zes jaar geleden, kon ik echt van mezelf houden. We moeten ophouden elkaar te beoordelen op onze huidskleur. Vandaar dat ik de online actie #endcolorism ben gestart.” Diipa doet dit via Post For Change, de foundation die ze een jaar geleden samen met haar man gestart is, om de wereld beter maken via social media. “Ik wil niet alleen maar leuke plaatjes posten, maar mijn bereik van ruim een miljoen volgers op een goede manier gebruiken. Een brug zijn tussen Unicef, de Verenigde Naties en al die andere organisaties die zulk fantastisch werk doen én influencers die hun stem kunnen gebruiken.”

De inspiratie voor #endcolorism is #blacklivesmatter. “Het is zo mooi om te zien hoe mensen nu het gesprek aangaan over huidskleur. Meer over de ander willen leren. Maar bij colorisme komt de kritiek juist van de eigen mensen. Tantes of buren die je uit de zon sturen. Grote cosmeticamerken die zich hier in Europa hard maken voor diversiteit, maar in India en andere delen van de wereld een scheutje bleek aan hun producten hebben toegevoegd. In hun reclames wordt benadrukt dat het leven beter en leuker is, als je maar lichter bent. In Bollywood is dat net zo. De heldin van de film is nooit echt donker. Dat willen we bespreekbaar maken. Volgers kunnen de petitie ondertekenen en PR-bureaus, Bollywood-producenten en mediabedrijven kunnen een pledge ondertekenen waarmee ze beloven dat ze stoppen met het promoten van een lichtere huid en meer inclusief te zijn. Wat betekent dat het Indiase kleurenpalet en alle shades of brown vertegenwoordigd zijn.”

Kritiek

Op de Instagram van Diipa en @post.for.change stromen positieve reacties van volgers die hun verhaal delen binnen. Ze vertellen dat ze vanaf nu hun huid niet meer oplichten voordat ze een selfie posten, zoals Diipa vroeger ook heeft gedaan. Ook grote sterren spreken zich uit tegen colorisme. Zo vertelt zangeres Kelly Rowland: “Als ik met vriendinnen naar het zwembad ging, bleef ik liever in de schaduw. Want ik wilde vooral niet bruiner worden dan ik al was. Beyoncé’s moeder Tina haalde me over om toch in de zon te zitten. En ze benadrukte hoe mooi mijn chocoladebruine huid is. Op een dag ging de knop om, en kon ik wel vol zelfvertrouwen aan het zwembad liggen.”

Toch is er ook kritiek. Diipa zou zelf te licht zijn om zich hierover uit te mogen spreken. En ze krijgt verwijten omdat ze zelf ook jarenlang lichter wilde zijn. “Juist daarom raakt dit onderwerp me zo. Omdat ik zelf ook heb toegegeven aan die druk vanuit de media. Nee, ik ben voor iemand uit India niet heel donker. Maar de bleekmiddelen die ik gebruikte zijn gelukkig allang weer uitgewerkt. Ik heb nu mijn eigen huidskleur weer en ga met plezier in de zon zitten. De weg naar zelfacceptatie en uiteindelijk zelfliefde is voor iedereen anders. En wat mij betreft mag iedereen zich uitspreken tegen colorisme. Want zo maken we samen het verschil.”

Bron: Agnes Hofman | Beeld: Martijn Senders

Laatste nieuws