Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Moeder Jan Smit woedend op Yolanthe

Yolanthe Cabau van Kasbergen heeft bij haar vertrek uit de villa van Jan Smit in Volendam, bijna de gehele huisraad meeg...

Moeder Jan Smit woedend op Yolanthe

Yolanthe Cabau van Kasbergen heeft bij haar vertrek uit de villa van Jan Smit in Volendam, bijna de gehele huisraad meegenomen. ,,Van kelder tot vliering, alles wat een beetje sfeer maakt is verdwenen”, stelt Gerda Smit, moeder van de populaire zanger, dinsdagavond in het SBS6-programma Shownieuws.

,,Spreien, kandelaars, servetten, handdoeken, zijden bloemen, kaasschaven, kerstballen, noem het maar op. Alles is weg. Zelfs de konijnenbontjes op het bed heeft ze vervangen voor nepbont.”

De afspraak was dat Yolanthe voor 25 duizend euro aan spullen mee zou nemen, maar de presentatrice heeft veel meer dan dat in verhuiswagens laten laden, zegt Gerda Smit. Volgens haar is er voor een enorm bedrag aan spullen verdwenen. ,,Een heel groot bedrag is er weg. Erg veel geld. Misschien wel meer dan een ton.”

Hoewel Yolanthe en Jan samen de woning in Volendam hebben ingericht, heeft Jan alles betaald, beweert Gerda. “Ik heb de bonnetjes nog.” Voor de verzekering waren toen de inrichting af was foto’s gemaakt. “Als je die naast de foto’s van nu legt, zie je de verschillen.” Jan vond het in eerste instantie allemaal wel meevallen, totdat ook hij de foto’s te zien kreeg, vertelt zijn moeder. “Ze heeft op een nette manier de lege plekken die direct in het zicht liggen met goedkope prullaria gecamoufleerd, zodat je het niet zag dat iets miste.”

De verhuizing vond plaats toen Gerda op vakantie was. Dat zoveel weg was uit het huis, zag ze toen ze weer bij Jan langs kwam. Jan wilde aanvankelijk niet dat zijn moeder een interview zou geven. “Hij wilde geen napraat”, aldus Gerda. “Hij was ervan af en zei: ik treed wel een paar keer op. Misschien denkt hij er te makkelijk over.”

Moederlief is echter witheet, geeft ze aan. “Ik ben er nog niet klaar mee. Dit gaat toch buiten alle fatsoensnormen om? Vanaf zijn elfde zijn zijn verdiensten zo goed mogelijk weggezet. Maar binnen vier uur tijd is het uit zijn huis geroofd en dat zit me niet lekker.” Na het interview zal ze nooit meer over het voorval praten, belooft ze desondanks. Aangifte doen bij de politie kan niet, geeft ze aan. “Dat kan niet als iemand die een sleutel heeft spullen meeneemt uit een huis. Dan kun je het geen diefstal noemen.”

Yolanthe heeft ze altijd een leuke schoondochter gevonden. “Maar na dit geintje heb ik een hele rare smaak in mijn mond.” Overigens geeft ze wel aan weleens eerder te hebben getwijfeld aan het koopzieke gedrag van Cabau van Kasbergen. Met haar zoon gaat het intussen goed, zegt Gerda. Diens nieuwe vriendin Liza heeft ze twee keer ontmoet. Over Liza’s kind zegt ze: “Dat is Jan zijn eigen keus. Maar er is plek genoeg.”