Bettina kookt… Soto Ajam

Op de redactie zijn we druk aan het werk, maar af en toe moet er écht tijd worden gemaakt voor een lekkere versnapering....

Op de redactie zijn we druk aan het werk, maar af en toe moet er écht tijd worden gemaakt voor een lekkere versnapering. Zeker als Adjunct Bettina iets homemade meeneemt. En nu kun jij hier ook van genieten, maar je moet wel zelf de keuken in kruipen!

Soto Ajam

Ik kan er niks aan doen, maar het was afgelopen week weer soepweer. En als ik trek heb in een soep-met-alles-erin (in plaats van een calorie-arm gerechtje), dan maak ik soto. Daarin doe ik een gekookt ei, gekookte rijst, en minimaal iets van gefrituurde uitjes of seroendeng, maar minifrietjes (chips) zijn ook lekker. En soms roer ik er nog een lepel (Surinaamse) pindakaas doorheen. De taugé, die traditioneel in soto zit, laat ik altijd achterwege, want dat vind ik troep. Ik zou een heel artikel kunnen schrijven over waarom taugé eigenlijk bedoeld is als verpakkingsmateriaal en per ongeluk in het groentenschap terecht is gekomen. Afijn, je begrijpt waar ik heen wil. We maken deze week soto, een heerlijk vullende soep voor als het soepweer is. Ben je vegetariër, dan zou je de kip weg kunnen laten en de kippenbouillon vervangen door groentenbouillon. En dan op het laatst vegetarische kipstuckjes toevoegen, die inmiddels bij veel supermarkten te koop zijn.

Wat je nodig hebt voor een flinke pan soep:

1 flinke ui, gesnipperd
4 tenen knoflook uit de knijper
5 cm gember, geraspt
4 kippendijen, liefst zonder bot (en geen plofkip)
Toko Lien boemboe voor soto
Kippenbouillonblokje
1 prei, in ringen, gewassen
Kousenband of sperziebonen, in kleine stukjes gesneden
Gekookte rijst
Selderij, fijngehakt
Gekookte eieren
Wat je verder nog lekker vindt: bosui in ringetjes, rood pepertje, gefruite uitjes, seroendeng, minifriet, sambal, (Surinaamse) pindakaas…

Bereiding:

Bak de ui, knoflook en gember aan in een beetje olie. Voeg de kip toe en bruin mee. Dan even de boemboe meebakken, de prei en kousenband erbij en nog even doorroeren. Dan het bouillonblokje en zoveel water tot alles onder staat. Lekker een uurtje laten pruttelen, dan de kip eruit halen, in hapklare stukjes verdelen (pas op, heet) en terug in de pan.

Doe wat gekookte rijst in een soepkom, schep de soep erover. Garneer met een gekookt eitje, wat selderij en wat je verder nog lekker vindt.

Alle recepten van Bettina zien? Klik hier.

Laatste nieuws